Poľsko: Niekdajší prvý pár krajiny po exhumácii opätovne pochovali

Za účasti poľského prezidenta Andrzeja Dudu s manželkou Agatou, premiérky Beaty Szydlovej a blízkych príbuzných zosnulých umiestnili do nového sarkofágu z kararského bieleho mramoru v kráľovskej hrobke na hrade Wawel v Krakove pred niekoľkými dňami exhumované telesné pozostatky niekdajšej hlavy štátu Lecha Kaczynského a jeho manželky Marie. Obaja tragicky zahynuli pri katastrofe prezidentského špeciálu 10. apríla 2010 pri západoruskom Smolensku.

18.11.2016 21:00
Lech Kaczynski Foto: ,
Pred niekoľkými dňami exhumovali telesné pozostatky niekdajšej hlavy štátu Lecha Kaczynského a jeho manželky Marie. Obaja tragicky zahynuli pri katastrofe prezidentského špeciálu 10. apríla 2010 pri západoruskom Smolensku.
debata (5)

Omšu pred samotným aktom celebroval metropolita krakovský, kardinál Stanislaw Dziwisz, niekdajší osobný tajomník pápeža Jána Pavla II.

Smútočný akt mal súkromný charakter, do jeho dejiska sa nedostali ani novinári, ani žiadne iné osoby, ktoré nefigurovali na zozname pozvaných, informovala spravodajská televízia TVN24. Členovia medzinárodného lekárskeho tímu odobrali z exhumovaných telesných pozostatkov vzorky, ktoré by mali pomôcť pri novom vyšetrovaní príčin havárie poľského stroja.

Lech Kaczynski s manželkou boli prvými z viac ako 90 obetí katastrofy, ktorých telá boli exhumované; celkovo by sa tak do konca roka malo stať vo vyše 80 prípadoch.

Predstavitelia súčasnej poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorej lídrom je brat zosnulého exprezidenta Jaroslaw Kaczynski, dúfajú, že exhumácie prinesú poznatky podporujúce ich teóriu o nešpecifikovanom útoku na prezidentské lietadlo.

Výsledky nového vyšetrovania by mali byť známe v priebehu niekoľkých mesiacov.

Paralelné pôvodné vyšetrovanie tragédie, ktoré prebiehalo v Ruskej federácii i v Poľsku, možnosť útoku vylúčilo. Moskva videla za katastrofou popri nepriaznivom počasí aj pochybenia poľskej posádky, zatiaľ čo Varšava zasa zodpovednosť ruských dispečerov letovej prevádzky na letisku v Smolensku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #exhumácia #Lech Kaczyński