WSJ: Novým ministrom obrany USA by mohol byť aj Petraeus

Novým americkým ministrom obrany by sa mohol stať aj bývalý americký generál a exriaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) David Petraeus. Podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) uvažuje budúci prezident Donald Trump, že ho povolá do svojho tímu. Do čela tajných služieb by mohol zamieriť riaditeľ Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Mike Rogers.

19.11.2016 08:52
debata (21)

V úzkom kruhu kandidátov na šéfa Pentagónu je podľa WSJ aj generál vo výslužbe a bývalý veliteľ ozbrojených síl USA pre Blízky východ, Perzský záliv a severnú Afriku James Mattis, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť v administratíve prezidenta Georgea W. Busha Stephen Hadley či bývalý senátor Jim Talent.

Generál vo výslužbe Jack Keane, o ktorom sa tiež špekulovalo ako o možnom budúcom ministrovi obrany, v piatok na twitteri uviedol, že sa členom Trumpovej administratívy nestane.

Teraz 64-ročný penzionovaný štvorhviezdičkový generál Petraeus musel v roku 2012 ukončiť svoju sľubnú kariéru po tom, čo vyšiel na svetlo jeho vzťah s novinárkou a autorkou jeho životopisu Paulou Broadwellovou. Zároveň sa objavili špekulácie, že milenke umožnil prístup k svojmu e-mailovému účtu zriadenému CIA a k vysoko tajným informáciám. Tajné dokumenty sa vraj našli v počítači Broadwellovej. Vlani za to dostal dvojročnú podmienku a pokutu 100-tisíc dolárov.

Horúcim kandidátom na šéfa amerických tajných služieb je podľa denníka WSJ súčasný riaditeľ NSA, admirál Mike Rogers. Rogers sa s Trumpom zišiel vo štvrtok v New Yorku. Nahradiť by mohol doterajšieho šéfa amerických spravodajských služieb Jamesa Clapper, ktorý vo štvrtok podal rezignáciu. V úrade chce Clapper zostať už len do konca mandátu prezidenta Baracka Obamu, teda do januára.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #CIA #Donald Trump #David Petraeus