Desaťtisíce ľudí protestovali vo Varšave proti reforme školstva

Desiatky tisíc ľudí, prevažne učiteľov z celého Poľska, protestovali vo Varšave proti rozsiahlej reforme školstva, ktorú pripravuje miestna konzervatívna vláda. Informovala o tom agentúra AFP.

19.11.2016 16:53
poľsko, protest, učitelia Foto: ,
Protest učiteľov v metropole Poľska.
debata (5)

„Vyzývam premiérku Beatu Szydlovou a jej vládu, aby neničila výdobytky (poľského školstva)“, vyhlásil vodca hlavného zväzu učiteľov ZNP Slawomir Broniarz medzi skandujúcimi demonštrantmi s píšťalkami, rohmi a zvončekmi.

Demonštranti zhromaždení v daždi na Pilsudského námestí, jednom z hlavných v centre Varšavy, skandovali heslá ako „Nie chaosu na školách“, „Stop reforme vzdelávania“ alebo „Nie revolúcii na školách“.

Konzervatívna vláda chce zrušiť doterajší model vzdelávania, ktorý ráta so šiestimi rokmi v základnej škole, troma rokmi v gymnáziu a troma rokmi v lýceu. Už od budúceho školského roka ho majú nahradiť osemročná základná škola a štvorročné lýcea, respektíve päťročné technické stredné školy.

Kritici reforme vyčítajú, že nie je dobre pripravená, ani opodstatnená a že rušené gymnáziá majú dobré výsledky. Systém podľa nich skôr potrebuje drobné vylepšenia, ako revolúciu.

Vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) čelí od svojho nástupu najrôznejším protestom, okrem iného pre snahu podriadiť si justíciu a ústavný súd alebo sprísniť zákaz interrupcií.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #protest #reforma školstva