Obama vyzval na trpezlivosť ohľadne Trumpovej obchodnej politiky

Dosluhujúci americký prezident Barack Obama varoval partnerov pred unáhlenými závermi, pokiaľ ide o obchodnú politiku jeho nástupcu Donalda Trumpa. Počas návštevy Peru, kde sa zúčastňuje na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC), sa tak snažil zmierniť obavy latinskoamerických krajín o budúcnosť obchodných dohôd s USA, informovala agentúra AP.

20.11.2016 08:11
APEC, obama Foto: ,
Prezident USA Barack Obama na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce v Peru.
debata (22)

„Nepredpokladajte len to najhoršie. Počkajte, kým začne táto (nová) administratíva pôsobiť,“ povedal Obama v rámci vystúpenia popri summite v peruánskej Lime. Vyjadril sa tak po stretnutí s lídrami 11 krajín, ktoré spoločne s USA vyjednávali o tzv. transpacifickom partnerstve.

Ratifikácia výslednej dohody je teraz ohrozená vzhľadom na odpor zo strany Trumpa. Podľa Obamu je pravdepodobné, že po nástupe nového amerického vedenia bude dochádzať k napätiu vo vzťahoch s obchodnými partnermi a zmenám v dohodách. Predpokladá však, že Trumpova administratíva nakoniec zistí, že tieto dohody sú prospešné pre všetky strany.

Víťaz amerických prezidentských volieb je odporcom medzinárodných obchodných dohôd v terajšej podobe, keďže podľa neho škodia pracovníkom v USA. Končiaci prezident naopak podporuje takéto dohody ako možnosť posilniť americký export a vytvoriť nové pracovné miesta.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto v dejisku summitu APEC takisto vyzval na zdržanlivý prístup k Trumpovým sľubom, že zruší dohodu voľnom obchode medzi severoamerickými krajinami a postaví múr na južnej hranici USA, aby zastavil masový prílev migrantov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Donald Trump #APEC