Pence čelil výčitkám, keď prišiel na broadwayský muzikál

Budúceho amerického viceprezidenta Mika Penca vítalo bučanie aj pozdravy, keď sa objavil na predstavení muzikálu Hamilton na Broadwayi. Pri klaňania po predstavení ho oslovil herec Brandon Victor Dixon, ktorý stvárnil rolu tretieho amerického viceprezidenta Aarona Burra. Pence na koniec jeho výzvy nečakal a zo sály rýchlo odišiel. Zvoleného prezidenta Donalda Trumpa incident nahneval a účinkujúcich vyzval, aby sa mu ospravedlnili.

20.11.2016 08:56
debata (8)

„My sme, pane, rôznorodá Amerika, ktorá sa bojí, že vaša nová administratíva nebude chrániť nás, našu planétu, deti a rodičov, že nás nebude brániť a že nám nezaručí naše neodňateľné práva. Naozaj dúfame, že vás toto predstavenie inšpirovalo k tomu, aby ste presadzovali naše americké hodnoty a pracovali v prospech nás všetkých,“ povedal Dixon, ktorý zožal veľký aplauz.

Trumpa však tento výstup viditeľne popudil. „Účinkujúci Hamiltona boli veľmi hrubí voči veľmi dobrému mužovi, Miku Pencovi. Ospravedlňte sa!“ napísal na twitteri víťaz nedávnych prezidentských volieb.

List New York Times s odvolaním sa na hovorcu predstavenia napísal, že Pence zostal stáť v hale pred vchodom do hľadiska a celý Dixonov príhovor počul.

Muzikál Hamilton sa hrá od vlaňajška a stal sa veľkým hitom. Je o jednom zo zakladateľov štátu a prvom ministrovi financií USA Alexandrovi Hamiltonovi. Získal 11 divadelných cien Tony a jeho tvorca dostal Pulitzera za najlepšiu drámu. Chodia na neho politici aj celebrity. Prezident Barack Obama na neho priviedol obe svoje dcéry, videla ho prvá dáma Michelle Obamová aj viceprezident Joe Biden.

Dejová línia kladie dôraz na imigrantské korene Hamiltona a osud siroty. Hudba je veľmi rozmanitá a zahŕňa niekoľko žánrov. V piatok večer Hamiltona hral Javier Munoz, ktorý sa otvorene hlási k svojej homosexualite. Pence ako guvernér Indiany podporoval snahy zakázať sobáše homosexuálov a bol proti neobmedzenému federálnemu financovaniu liečby osôb nakazených vírusom HIV.

Hlavný producent muzikálu Jeffrey Seller po odchode budúceho viceprezidenta povedal, že dúfa, že si politik odniesol posolstvo diela, teda schopnosť vcítiť sa do druhých.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Mike Pence