Zával v tureckej bani na meď má šesť obetí

Na šesť stúpol počet obetí banského nešťastia v provincii Siirt na juhovýchode Turecka, kde vo štvrtok večer zavalilo baňu na meď. Miesto havárie navštívil turecký minister energetiky Berat Albayrak, informovala štátna tlačová agentúra Anadolu.

20.11.2016 17:23
debata

Záchranné tímy sa teraz pokúšajú vyslobodiť zvyšných desať uviaznutých baníkov. Nádej na ich vyslobodenie spod zeme je však podľa citovaného vyhlásenia nemenovaného predstaviteľa vlády čoraz menšia. O záchranu života týchto baníkov sa pokúša približne 100 hasičov.

Pre podozrenie z nedbanlivosti zadržali v sobotu šesť ľudí; prevádzkového manažéra spoločnosti, ktorá v tejto bani vykonáva práce, zatkli dnes.

Spoločnosť Park Elektrik, ktorá je vlastníkom bane na meď Madenköy v okrese Širvan, uviedla, že k zavaleniu došlo po zosuve pôdy vyvolanom silnými dažďami. V súvislosti s pretrvávajúcim rizikom ďalších zosuvov nateraz pozastavila celú prevádzku bane.

Nehody na pracovisku nie sú v Turecku neobvyklé. Krajina zažíva v posledných desaťročiach stavebný boom, bezpečnostné podmienky robotníkov však s dopytom často len ťažko držia krok. Dodáva, že bezpečnosť práce v baníctve, najmä v oblasti ťažby uhlia, je tu už desaťročia veľmi biedna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #baňa