Zuckerberg: Facebook pracuje na opatreniach proti dezinformáciám

Sociálna sieť Facebook čelila silnej kritike pre rozširovanie nepravdivých správ, ktoré prispeli ku zvoleniu Donalda Trumpa. Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg v tejto súvislosti koncom minulého týždňa verejne predniesol konkrétne opatrenia, na ktorých už Facebook pracuje, aby sa v budúcnosti zabránilo podobnému scenáru.

21.11.2016 11:19
Mark Zuckerberg Foto:
Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg sa ohradil voči kritike ohľadom zverejňovania nepravdivých informácii na jeho sociálnej sieti.
debata (59)

V prvotnej reakcii na tieto obvinenia Zuckerberg oponoval tým, že “percento dezinformácie je relatívne nízke“ a Facebook nechce “odrádzať od zdieľania názorov“ a stať sa “sudcom o tom, čo je pravda a čo nie“.

Podľa portálu Politico.eu Zuckerberg tiež popísal niekoľko už bežiacich projektov Facebooku, ktorými táto sociálna platforma bojuje s týmto problémom, vrátane “silnejšej detekcie” neprávd prostredníctvom technológii a spoluprácou s organizáciami kontrolujúcimi fak­ty.

“Skúmame príbehy, ktoré boli treťou stranou alebo našou komunitou označené za nepravdivé a zároveň v prípade ich čítania alebo zdieľania sa ľuďom zobrazí výstražný znak,” dodal Zuckerberg, ktorý tiež prízvukoval, že Facebook už prijal opatrenia na prerušenie “falošných správ”.

Kritici Facebooku útočili predovšetkým na dva posty, ktoré mohli prispieť k víťazstvu Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách: “Michele Obamová vymazala z Twitteru Hillary Clintonovú“ alebo “Agenta FBI, podozrivého z úniku emailov týkajúcich sa Hillary Clintonovej, našli mŕtveho“.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Mark Zuckerberg #dezinformácia