Estónsky parlament potvrdil vo funkcii premiéra Jüriho Ratasa

Estónsko má nového premiéra Jüriho Ratasa. Vo funkcii ho potvrdil parlament v Tallinne, a to väčšinou hlasov zákonodarcov budúcej koalície.

21.11.2016 23:25
debata (4)

Za lídra Estónskej strany stredu, ktorý doteraz pôsobil ako podpredseda parlamentu, hlasovalo 53 z 93 prítomných poslancov, 33 bolo proti a sedem ostávajúcich sa hlasovania zdržalo.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA a estónsky rozhlas. Za veľké výzvy pre krajinu označil Ratas (38) vo vystúpení v parlamente demografický vývoj, stagnujúce hospodárstvo, rastúcu nerovnosť v spoločnosti, ako aj bezpečnostnú situáciu. Na doterajšej zahraničnej a obrannej politike krajiny by nechcel nič meniť. Členstvo Estónska v Európskej únii (EÚ) a Severoatlantickej aliancii (NATO) označil za najlepšie záruky pre bezpečnosť krajiny.

Litovská prezidentka Kersti Karjulaidová poverila ešte v nedeľu zostavením novej vlády krajiny práve Jüriho Ratasa – predsedu Estónskej strany stredu, druhého najsilnejšieho parlamentného subjektu krajiny.

Stalo sa tak po tom, čo sa vedúci predstavitelia Estónskej strany stredu, Sociálnodemokra­tickej strany a konzervatívneho zoskupenia IRL (Vlastenecký zväz a Res Publica) dohodli na koaličnej spolupráci, čo dnes potvrdili v Tallinne aj formálnym signovaním koaličnej zmluvy.

Najvyššia estónska predstaviteľka by sa podľa mediálnych informácií mala v utorok stretnúť s kandidátmi na ministerské posty. Zoznam budúcich členov vlády predložil premiér prezidentke už dnes. V zmysle legislatívy má teraz hlava estónskeho štátu tri dni na vymenovanie ministrov. Očakáva sa tak, že nová vláda by ústavou predpísaný sľub mohla zložiť v stredu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko