Erdogan opätovne porovnáva izraelskú politiku s Hitlerom

V minulosti Erdogan prirovnal izraelskú politiku v pásme Gazy s nacistickým režimom Adolfa Hitlera. Napriek relatívnemu zmiereniu s Izraelom na tomto tvrdení trvá.

22.11.2016 15:01
Erdogan Foto:
Turecký prezident Erdogan trvá na porovnaní izraelskej politiky v pásme Gazy a nacistickom režime Adolfa Hitlera.
debata (52)

Vláda tureckého prezidenta Erdogana sa medzičasom zmierila s vedením Izraela, s ktorým mala v posledných rokoch napäté vzťahy. Len pred niekoľkými dňami začali v oboch štátoch opäť pôsobiť veľvyslanci.

Kontroverzný Erdogan však opäť prilial olej do ohňa. Podľa nemeckého denníka Die Zeit Erdogan pre izraelskú televíznu stanicu povedal: „Nesúhlasím s tým, čo urobil Hitler a taktiež s tým, čo spravil Izrael v pásme Gazy. Nie je vhodné porovnávať, čo bolo barbarskejšie.“

Erdogan vyhlásením narážal na izraelskú vojnu s Palestínčanmi v pásme Gazy počas leta 2014. Počas 50 dní trvajúcich bojov zomrelo 2 250 Palestínčanov a viac ako 70 Izraelčanov.

Erdogan pred dvoma rokmi na tieto udalosti reagoval veľmi ostro: „Nemajú žiadne svedomie, žiadnu česť, žiadnu hrdosť. Tí, ktorí neustále Hitlera odsudzujú, ho v barbarstve predčili.“ Po dvoch rokoch sa ho izraelská novinárka opýtala, či toto porovnanie oľutoval. Na základe jeho utorňajšieho výroku sa dá predpokladať, že nie.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Adolf Hitler #Recep Tayyip Erdogan