Trumpov ministerský kandidát urobil veľké faux-pas

Pravdepodobný budúci americký minister vnútornej bezpečnosti Kris Kobach sa postaral o poriadny škandál, pretože novinárom sa vďaka jeho chybe podarilo nahliadnuť do tajných dokumentov.

22.11.2016 16:10
Kris Kobach Foto:
Kris Kobach po utorňajšom incidente nebude mať veľa dôvodov na úsmev.
debata (47)

Donald Trump určil za kandidáta na ministra vnútornej bezpečnosti Krisa Kobacha. Práve ten sa v utorok na ceste do golfového klubu v štáte New Jersey postaral o veľké faux-pas. Jednému fotografovi agentúry AP sa totiž podarilo odfotografovať Kobachov „Strategický plán prvých 365 dní“.

Súčasný minister vnútra amerického štátu Kansas tento dôležitý dokument nemal ukrytý v doske na spisy, bol teda voľne viditeľný a dostupný.

Podľa informácii nemeckého denníka Die Welt sa v prvom odstavci píše o zamedzení vstupu do krajiny pre ľudí podozrivých z terorizmu. Okrem toho Kobach tiež chce znovu spustiť národný registračný systém príchodu a odchodu ľudí, ktorý už bol v platnosti medzi rokmi 2002 a 2011.

Ďalšie oporné body Kobachovho dokumentu sú v súlade s plánmi, ktoré vo svojej kampani prezentoval budúci americký prezident Donald Trump. Okrem iného ide o „extrémne bezpečnostné previerky pre cudzincov z vysoko rizikových regiónov“.

Medzi najzávažnejšie body pôvodne tajného dokumentu sú nariadenia týkajúce sa vyhostenia cudzincov, ktorí na území USA spáchali zločin bez ohľadu na závažnosť trestného činu a zákaz vstupu pre sýrskych utečencov. Trump už počas volebnej kampane ohlasoval, že presadí celoplošný zákaz vstupu moslimov do USA.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Kris Kobach