Obama udelil vyznamenanie 21 Američanom, aj Gatesovi a Hanksovi

Prezident USA Barack Obama udelil v utorok 21 Američanom najvyššie občianske vyznamenanie - Medailu slobody. Medzi tohtoročnými laureátmi ocenenia, ktoré vzniklo v roku 1988 pri príležitosti 200. výročia prijatia ústavy Spojených štátov, sú osobnosti z rôznych oblastí ako zakladateľ spoločnosti Microsoft a filantrop Bill Gates, hudobník Bruce Springsteen či herec Tom Hanks. Informovala o tom agentúra DPA.

23.11.2016 07:30
Barack Obama, Tom Hanks Foto:
Jedným z laureátov Medaily slobody bol aj známy herec Tom Hanks.
debata (8)

„Dnes si uctíme výnimočných Američanov, ktorí pozdvihli naše myslenie, posilnili našu jednotu, posúvali nás smerom k pokroku,“ povedal Obama na slávnostnom podujatí v Bielom dome.

Obama ocenil komičku Ellen DeGeneresovú nie len za jej umelecké aktivity, ale aj za to, že pred desiatkami rokov verejne informovala o svojej lesbickej sexuálnej orientácii. Tento čin podľa prezidenta „nasmeroval našu krajinu k spravodlivosti“.

Zo sveta kultúry a umeleckého priemyslu si medailu prevzali tvorca zábavnej šou Saturday Night Live Lorne Michaels, herci Robert DeNiro a Robert Redford a herečka Cicely Tysonová, ako aj speváčka Diana Rossová.

Medzi tohtoročnými laureátmi tohto prestížneho vyznamenania boli aj basketbaloví hráči Michael Jordan a Kareem Abdul-Jabbar, ktorí svojou výškou značne presahovali hlavu Spojených štátov.

Šéf Bieleho domu zavesil medailu slobody na krk aj menej známym osobnostiam verejného a vedeckého života za to, že sa nebáli prekonať prekážky a stali sa jednotkami vo svojom obore. Vedkyňa NASA Margaret Hamiltonová ju dostala za vytvorenie softvéru pre vesmírnu loď Apollo v šesťdesiatych rokoch. Ďalšími boli okrem iných advokátka práv domorodých Američanov Elouise Cobellová či fyzik Richard Garwin.

DPA pripomenula, že pre Obamu to bolo zároveň posledné odovzdávanie tohto ocenenia v čase jeho pôsobenia v úrade.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #bill gates #Tom Hanks #Medaila slobody