Iránsky vodca varoval USA pred predĺžením sankcií

Predĺženie amerických sankcií proti Iránu o desať rokov by bolo porušením medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom. Podľa stredajšej správy agentúry Reuters to povedal najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí. Upozornil, že Teherán by v prípade predĺženia sankcií prijal odvetné opatrenia.

23.11.2016 12:03
Chamenei Foto:
Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí varoval Spojené štáty pred predĺžením sankcií voči jeho krajine.
debata (3)

„Súčasná americká vláda porušila jadrovú dohodu pri mnohých príležitostiach,“ povedal Chameneí na zhromaždení členov Revolučných gárd. „Poslednou je rozšírenie sankcií o desať rokov. Ak by sa to stalo, určite by to bolo proti dohode a Islamská republika by na to rázne reagovala,“ dodal.

Americká Snemovňa reprezentantov hlasovala tento mesiac za rozšírenie amerických sankcií voči Iránu o desať rokov. Platnosť tohto opatrenia však ešte vyžaduje súhlas Senátu a podpis prezidenta Baracka Obamu.

Novozvolený prezident USA Donald Trump dohodu vo svojej kampani ostro kritizoval, podľa neho by sa mala dohodnúť nová zmluva. Vyzval zároveň k sprísneniu sankcií voči Iránu s cieľom donútiť Teherán k väčším ústupkom.

Päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (USA, Rusko, Čína, Británia a Francúzsko) a Nemecko podpísali dohodu s Iránom o obmedzení jeho jadrového programu vlani v júli. Dohoda nadobudla platnosť tento rok v januári.

Irán sa okrem iného zaviazal k vyradeniu časti centrifúg na obohacovanie uránu, vývozu väčšiny už obohateného uránu, prestavbe niektorých svojich zariadení na výskumné pracoviská a k prestavbe ťažkovodného reaktora v Araku.

Na plnenie dohody s Iránom dohliada Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ktorá v správe tento rok vo februári uviedla, že Irán svoje záväzky plní.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #sankcie #Alí Chameneí