Neonacista dostal za vraždu britskej poslankyne Coxovej doživotie

Neonacista Thomas Mair v stredu dostal za vraždu britskej poslankyne Jo Coxovej doživotný trest väzenia bez možnosti predčasného prepustenia. Sudca verdikt oznámil potom, čo porota londýnskeho súdu uznala Maira vinným vo všetkých štyroch bodoch obžaloby, informovala BBC.

23.11.2016 15:08
debata (5)
Thomas Mair. Foto: Reuters
Thomas Mair Thomas Mair.

Obžalovaný trval na svojej nevinne, ale jeho právnici nepredložili žiadne dôkazy na podporu tohto tvrdenia. Mair na verdikt poroty ani na vynesenie trestu nijako nereagoval.

Nezamestnaný Mair zločin spáchal 16. júna, týždeň pred konaním referenda o ďalšom zotrvaní Británie v Európskej únii. Napadol ju v okamihu, keď sa chystala na stretnutie s občanmi v knižnici v Birstallu.

Na 41-ročnú matku dvoch detí, ktorá vystupovala proti odchodu z EÚ, takzvanému brexitu, trikrát vystrelil a následne ju mnohokrát dobodal. Coxová zraneniam podľahla v nemocnici.

Vrah tiež vážne zranil 77-ročného muža, ktorý sa snažil napadnutej Coxovej pomôcť. Porota uznala Maira vinným z vraždy, z ťažkého ublíženia na zdraví, z držania zbrane na účely spáchania trestného činu a z držania útočnej zbrane.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jo Coxová