Predseda EP Martin Schulz sa vracia do vysokej nemeckej politiky

Nie je to zemetrasenie, ale nemecká aj európska politická scéna sa predsa len trocha zatriasli.

24.11.2016 08:36 , aktualizované: 25.11.2016 08:47
Martin Schulz Foto:
Súčasný predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz sa pravdepodobne vráti do nemeckej politiky.
debata (14)

Predseda Európskeho parlamentu (EP) a sociálny demokrat Martin Schulz nebude začiatkom roku 2017 usilovať o tretí mandát. Schulz to oznámil v štvrtok v Bruseli s tým, že bude uchádzať o poslanecké kreslo v nemeckých parlamentných voľbách na jeseň budúceho roku.

O Schulzovi sa dokonca hovorí aj ako o možnom kandidátovi sociálnej demokracie na kancelára. Znamenalo by to, že sa postaví Angele Merkelovej (CDU). Politička v nedeľu oznámila, že sa bude už po štvrtý raz uchádzať o funkciu kancelárky.

V nemeckej vrcholovej politike bude Schulz pravdepodobne pôsobiť už od februára 2017. Vtedy sa súčasný nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier asi stane prezidentom krajiny. Predpokladá sa, že Schulz by ho mal vo funkcii šéfa nemeckej diplomacie nahradiť.

Končiaci šéf europarlamentu v dnešnom vyhlásení zdôraznil, že bude ďalej podporovať myšlienku európskej integrácie. Schulz ju považuje za jeden z najväčších civilizačných úspechov posledných storočí. Práve v dnešnej dobe je podľa neho nevyhnutná silná a sebavedomá Európska únia.

"Počas posledných mesiacov sa v tlači objavilo veľa špekulácií o mojej budúcnosti. Teraz som sa rozhodol. Nebudem sa tretíkrát uchádzať o post predsedu EP. Budúci rok budem kandidovať do nemeckého Spolkového snemu ako líder SPD v Severnom Porýní-Vestfálsku,“ vyhlásil Schulz.

Už niekoľko mesiacov sa hovorí aj o tom, že by sa tiež mohol byť namiesto predsedu SPD Sigmara Gabriela kandidátom strany na kancelára. Podľa niektorých prieskumov verejnej mienky by mal Schulz proti Merkelovej väčšie šance ako súčasný šéf sociálnych demokratov. SPD chce vybrať svojho kandidáta na kancelára v januári.

Gabriel a Schulz sa roky poznajú a sú priateľmi. Nedá sa vylúčiť ani kombinácia, že prvý menovaný povedie naďalej SPD a doterajší predseda EP bude kandidátom na kancelára. Napriek niektorým pre Schulza priaznivým prieskumom však nie je úplne jasné, ako ho prijme nemecká verejnosť. Sociálny demokrat drvivú väčšinu politickej kariéry strávil v europarlamente. Do značnej miery symbolizuje EÚ, preto bude Schulz určite terčom euroskeptikov. Antimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD) mu už odkázala, že vraj stelesňuje aroganciu európskych inštitúcií.

Schulzov odchod môže mať za istých okolností výrazný dosah na EÚ. Ako sociálny demokrat odchádza z postu, ktorý po ňom s vysokou pravdepodobnosťou prevezme v EP predstaviteľ ľudovcov. Znamenalo by to však, že pravica bude na čele všetkých hlavných inštitúcií únie.

Donald Tusk vedie Európsku radu, Jean-Claude Juncker Európsku komisiu a ľudovci teraz budú mať aj šéfa EP. Toto sa pritom deje v čase, keď sú politické sily v krajinách EÚ pomerne vyrovnané. V Európskej rade zasadá osem lídrov ľudovcov, osem sociálnych demokratov, sedem liberálov, dvaja konzervatívci, dvaja predstavitelia radikálnej ľavice a dvaja nezávislí. Vyrovnané počty by mohli viesť k tomu, že ľavica bude pre seba skôr či neskôr žiadať nejaké posty. Nedá sa úplne vylúčiť ani tlak na zmenu šéfa eurokomisie. Juncker najmä po brexite čelil veľkej kritike.

Šéf európskych ľudovcov v EP Manfred Weber oznámil, že táto najväčšia parlamentná frakcia oznámi svojho kandidáta na nového predsedu na zasadnutí v decembri. V tejto súvislosti sa spomínajú Írka Mairead McGuinnessová, Slovinec Alojz Peterle, Francúz Alain Lamassoure, Talian Antonio Tajani, ale aj samotný Weber.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Martin Schulz