Tandem Lukašenko - Putin: navonok to klape

"Stretávame sa pravidelne, dostatočne často a vždy sa máme o čom porozprávať," konštatoval ruský prezident Vladimir Putin počas utorkovej pracovnej návštevy bieloruského lídra Alexandra Lukašenka, ktorá vyvrcholila päťhodinovým rokovacím maratónom oboch lídrov.

24.11.2016 10:00
Vladimir Putin, Alexander Lukašenko Foto:
Na archívnej snímke je bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin.
debata (24)

Zámienkou na najnovšie vyjasňovanie si postojov ohľadne „dočasných problémov v obchodno-hospodárskej oblasti“ poslúžili okrúhle narodeniny patriarchu Moskvy a celej Rusi Kirilla.

„Naposledy sme sa stretli v júni. Ukázalo sa však, že je to málo na to, aby sme vyriešili situáciu,“ cituje bieloruského lídra agentúra RIA Novosti. Ak niekto však očakával, že sa bude v Kremli iskriť, bol sklamaný.

V tandeme Putin – Lukašenko to aspoň navonok klape. Ako pripomenul Putin: „Rusko je najväčším obchodno-hospodárskym partnerom Bieloruska a, naopak, Bielorusko je jedným z piatich najväčších partnerov Ruska.“

Iskrilo sa však o čosi skôr, počas stretnutia Lukašenka s ruskými novinármi v Minsku. Stále ide o vzájomný obchod, ktorý podľa bieloruského lídra „na ruskom trhu tvorí 50 percent nášho celkového obchodného obratu“.

„Zaznamenali sme prudký pokles, devalvovala národná mena a za 9 mesiacov nám to spôsobilo stratu 3 miliardy dolárov,“ konštatoval Lukašenko, pripisujúc vinu Rusku. Podľa neho v prípade importu bieloruských potravín sú za tým ruskí oligarchovia, kontrolujúci potravinový trh.

Rusko to však odmieta a odvoláva sa pritom na existujúci dopyt trhu. Navyše, ako pripomenul Grigorij Karasin, námestník ministerstva zahraničných vecí, „stačí navštíviť akýkoľvek obchod s potravinami a presvedčíte sa, že bieloruského tovaru je dostatok vrátane mäsových a mliečnych výrobkov“. Podľa neho o ich kvalite rozhodujú „rezortní odborníci bez akéhokoľvek politizovania“.

V utorok však Putin hovoril o „nepríjemnom, ale iba dočasnom vývoji“. Zároveň nezabudol upozorniť, že časť bieloruského vývozu potravín do Ruska tvorili Moskvou embargované „tranzitné“ potraviny z Európy. Napríklad Minsk vyviezol viac jabĺk, ako vypestoval. Podľa ruských úradov išlo o poľskú produkciu, na ktorú sa vzťahujú ruské „antisankčné“ opatrenia.

„Napríklad v roku 2015 na základe vystavených falošných dokladov doviezlo Rusko 573 000 ton bieloruských jabĺk a húb. Podľa bieloruského ministerstva poľnohospodárstva je to však päťkrát viac, ako sa v krajine urodilo,“ cituje portál Gazeta.ru Vladimira Malinovského, námestníka ruského generálneho prokurátora.

„Stále sme svedkami vzájomných investícií, pokračuje kooperácia vrátane strojárstva všeobecne a v neposlednom rade v oblasti poľnohospodárstva,“ pokúšal sa v utorok nájsť spoločnú reč ruský prezident Putin.

Minsk má však už dlhšie záujem napríklad aj o lukratívnu ťažbu ropy a plynu na ruskom území. Podľa mnohých sa Lukašenko práve najnovšie pokúsil získať súhlas v Kremli, ktorému podľa neho „bráni postoj ruského vedenia“. Kameňom úrazu je neraz aj samotný rast ceny za dodávky ruskej ropy, s ktorým Minsk nesúhlasí.

Na pozadí nepopierateľne existujúcich trecích plôch medzi Moskvou a Minskom sa aktivizuje aj Brusel. Tým skôr, že Lukašenko sa netají ambíciami aj v zahraničnopo­litickej oblasti.

Najnovšie ponúkol Minsk ako baštu rozhovorov pre zmiernenie nielen napätia v prípade ukrajinskej krízy, ale aj v rámci zníženia pnutia súvisiaceho s politikou veľmoci a ich globálnych záujmov. Napríklad Západ už od určitého času nehovorí o Lukašenkovi ako „poslednom diktátorovi v Európe“ a Brusel pozastavil platnosť časti sankcií.

V pondelok, iba deň pred rokovaním v Moskve, navštívila Minsk delegácia podvýboru EÚ pre bezpečnostnú politiku, ktorého členovia o. i. navrhovali zmenu bieloruskej ústavy, ale aj „ústretovosť“ voči novinárom. „Bielorusko je znepokojené rastúcim antagonizmom medzi EÚ a Ruskom,“ vyhlásil počas stretnutia Lukašenko len niekoľko hodín pred rozhovormi v Kremli.

Pravdepodobne, aby tak ukázal Moskve, že s Bieloruskom treba rátať aj vo „svetovej politike“. Tým skôr, že v decembri alebo januári sa má uskutočniť nové kolo rozhovorov Minska s úniou o vstupe do Svetovej obchodnej organizácie, čo by však znamenalo korekciu v obchodovaní Bieloruska v rámci Euroázijského zväzu (Rusko, Bielorusko, Kazachstan).

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko