CSU pôjde do vlády, len ak bude horná hranica pre utečencov

Kresťansko-sociálna únia (CSU) nepôjde po najbližších voľbách do nemeckej vlády, ak nebude zhoda na hornej hranici pre prijímanie utečencov. Novinám Augsburger Allgemeine to povedal šéf bavorskej strany Horst Seehofer. Stanovenie takejto hranice ale odmieta sesterská Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej.

24.11.2016 10:45
Horst Seehofer Foto:
Šéf CSU Horst Seehofer odkázal Angele Merkelovej, že ak nebudú prijaté horné hranice pre utečencov, do vlády s ňou nepôjde.
debata (2)

Merkelová cez víkend oznámila, že bude znovu kandidovať do čela nemeckej vlády a zdalo sa, že sa obom stranám konzervatívnej únie darí postupne znižovať napätie spôsobené výrazne odlišnými názormi na riešenie migračnej krízy. Aktuálne vyjadrenie Seehofera, ktorý požaduje maximálny ročný hranicu vo výške 200 000 utečencov, to ale spochybňuje.

„Jedno je isté: Bude to desať najzložitejších mesiacov, ktoré CDU a CSU za desiatky rokov zažili,“ povedal Seehofer o čase pred parlamentnými voľbami na jeseň budúceho roka.

„Sme pod tlakom sprava aj zľava a musíme si ešte objasniť niekoľko programových otázok. Ide o prisťahovalectve, dôchodky, dane, bezpečnosť, ako aj mnoho ďalších dôležitých otázok, napríklad zahraničnej politiky,“ poznamenal ďalej bavorský politik, podľa ktorého ide o obrovskú úlohu.

Seehofer zároveň voličom garantoval, že ak sa pre CSU rozhodnú, strana presadí obmedzenie migrácie. „V Berlíne budeme vládnuť, len keď sa tak stane. Za svoju stranu dávam túto garanciu,“ uviedol častý kritik migračnej politiky nemeckej kancelárky.

Konzervatívna únia CDU / CSU je hlavným favoritom budúcich volieb. Prieskumy jej prisudzujú okolo 35 percent hlasov, druhej najsilnejšej sociálnej demokracii okolo 23 percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #kvóty pre cudzincov #Horst Seehofer