Šéf federácie novinárov: Cenzúra nemôže byť metódou

"Ruské médiá, ktoré spomína rezolúcia Európskeho parlamentu, nemali možnosť obhajovať sa pred poslancami. Cenzúra nemôže byť metódou boja proti tzv. propagande," povedal agentúre RIA Novosti Philippe Lerut, nový prezident Medzinárodnej federácie novinárov.

24.11.2016 12:31
debata (109)

Lerut zároveň pripomenul, že v stredu za rezolúciu Strategické komunikácie EÚ ako protiváha propagande tretích strán hlasovalo 304 z 691 euro­poslancov, 179 bolo proti a 208 poslancov sa zdržalo.

„A to je veľa,“ reagoval na počet tých, ktorí sa zdržali hlasovania, Lerut. Navyše, ako povedal, v dokumente sú menované konkrétne ruské médiá Russia Today a Sputnik, čo je podľa neho veľmi nezvyčajné.

„Podľa mňa médiá mali mať možnosť obhajoby pred poslancami v súvislosti s obvineniami na ich adresu, čo, ako sa zdá, im neponúkli,“ dodal šéf federácie. Zároveň pripomenul, že Medzinárodná ako aj Európska federácia novinárov aj naďalej považuje cenzúru za nie najlepší prostriedok zápasu s tzv. propagandou.

„Medzinárodná ako aj Európska federácia novinárov sú stúpencami slobody slova: sloboda slova je založená na princípe, podľa ktorého sú fakty sväté a komentáre – slobodné. Ak sa nám aj komentáre nepáčia, tak tento princíp je prvoradý,“ dodal Philippe Leruth. V súvislosti s dokumentom pripomenul, že v decembri sa bude v Moskve konať pravidelné stretnutie európskej federácie, Zväzu novinárov Ruska a zástupcov EÚ a prijatá rezolúcia nepridá na úrovni dialógu. „Ďalšie rezolúcie musia pomáhať a nie zvyšovať napätie,“ dodal pre agentúru Ria Novosti nový šéf federácie novinárov.

Rezolúcia Strategické komunikácie EÚ ako protiváha propagande tretích strán obsahuje napríklad tvrdenie, že Moskva vraj poskytuje finančnú podporu opozičným politickým stranám a organizáciám v členských štátoch únie a zároveň využíva faktor medzinárodných vzťahov v záujme ich rozdeľovania.

Podľa dokumentu informačnou hrozbou únii a jeho členom z východnej Európy je agentúra Sputnik, televízia RT, fond Ruskij mir ako aj federálna agentúra Rossotrudničestvo podliehajúca ruskému ministerstvu zahraničia. Sputnik už požiadal medzinárodné organizácie, aby sa postavili na obranu médií v Európe.

„Z prítomných 691 poslancov EP hlasovalo 304, proti bolo 179, zdržalo sa 208, čo znamená, že s návrhom súhlasila menej ako polovica poslancov parlamentu,“ poznamenala agentúra Ria Novosti.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #cenzúra #Európsky parlament #rezolúcia EP