Radikáli z tzv.Islamského štátu v Iraku zabili vyše 105 ľudí

Pri bombovom atentáte vo štvrtok južne od Bagdadu prišlo o život 105 ľudí. K útoku sa prihlásila radikálna sunnitská organizácia Islamský štát (IS). Prvé správy hovorili o 21 mŕtvych. Agentúra AFP uviedla, že medzi obeťami je veľa Iráncov.

24.11.2016 16:18 , aktualizované: 20:34
debata (9)

Útok sa stal pri benzínovej stanici na trase z juhoirackého mesta Karbalá, odkiaľ sa teraz šíiti vracajú z osláv svojho významného sviatku arbaín. Do Karbaly sa v tomto období schádzajú milióny šíitov nielen z Iraku, ale aj z iných krajín, predovšetkým z Iránu.

IS podobne ako ďalšie sunnitské extrémistické organizácie považuje šiitov za odpadlíkov od islamu, čím zdôvodňuje útoky na nich. Obdobie arbaínu bývalo aj v minulosti poznamenané útokmi na šíitov.

Arbaínom končí 40-dňový smútok pripomínajúci smrť imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda. Husajn so svojimi spojencami zahynul v bitke pri Karbale v roku 680 a jeho smrť šíiti oplakávajú pri sviatku Asura. Pútnici pri ňom mieria k mauzóleu, kde je imám pochovaný. K rituálom patrí bičovanie, pri ktorom tečie krv v upomienke na Husajnovho utrpenie.

Irán odsúdil útok na šiitských pútnikov v Iraku

Irán odsúdil samovražedný bombový útok na autobusy s iránskymi šiitskými pútnikmi, ku ktorému došlo dnes na čerpacej stanici pri stredoirackom meste Hilla. Podľa agentúry Reuters si atentát vyžiadal 80 mŕtvych a najmenej 105 zranených. Až 70 obetí údajne pochádzalo z Iránu.

„Tento barbarský a neľudský čin je zúfalou reakciou Islamského štátu na porážky, ktoré v ostatnom čase utrpel,“ uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Bahrám Ghasemí. Dodal, že útok neodradí Irán od odhodlania podporovať irackú vládu v boji proti Islamskému štátu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #bombový útok #Islamský štát