Ukrajina - EÚ: odklad sa odkladá

Na štvrtkovom 18. summite Ukrajina -EÚ v Bruseli podpísali podľa ukrajinskej agentúry UNN "viaceré dôležité dokumenty týkajúce sa spolupráce únie s Ukrajinou".

25.11.2016 09:11
Porošenko, Tusk, Juncker Foto: ,
Predseda Európskeho parlamentu Martin Schutz (na snímke zľava), ukrajinský prezident Petro Porošenko, predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pred summitom EÚ - Ukrajina.
debata (66)

Hovorilo sa aj o protiruských sankciách a realizácii mierových dohôd z Minska. Ani slovo však nepadlo o schválení toľko skloňovaného zrušenia vízovej povinnosti pre Ukrajincov.

„Všetko sme pripravili. Dokonca sme hlasovali vo výboroch. Všetko teraz záleží od Európskej rady, a nie od Európskeho parlamentu,“ dal ruky preč od problému ešte pre začiatkom summitu šéf parlamentu Martin Schulz citovaný agentúrou UNIAN. Zároveň pripomenul, že riešenie blokuje Francúzsko, ktoré je pred voľbami, ale aj Belgicko, Nemecko, Taliansko a ďalšie krajiny. Vedúci ukrajinskej delegácie prezident Petro Porošenko si to však nemyslí. „Niet takých krajín, ktoré by blokovali bezvízový režim pre Ukrajinu,“ vyhlásil rezolútne ukrajinský líder počas štvrtkového summitu s tým, že ešte „16. novembra som telefonoval s francúzskym vedením, ktoré ma ubezpečilo, že Francúzsko spoločne s Ukrajinou si želá bezvízový režim“. Podľa Porošenka v prípade zrušenia vízovej povinnosti „ide iba o štylistické nezrovnalosti medzi niektorým členmi únie“.

„Aj po dnešku som optimista, pretože 45-miliónový ukrajinský národ uskutočnil obrovské reformy, implementoval všetkých 144 požiadaviek únie týkajúce sa zrušenia víz a dostal som garancie, že len čo budú prekonané štylistické nezrovnalosti medzi jednotlivými inkriminovanými inštitúciami, bude problém vyriešený,“ cituje agentúra UNIAN prezidenta Porošenka, ktorý informoval aj o pokroku v prípade podpísania asociačnej dohody s EÚ.

Ešte pre bruselským rokovaním Ukrajina -EÚ však aj portál Radia Sloboda avizoval, že Kyjevom očakávané zrušenie vízovej povinnosti môžu odložiť až na obdobie po budúcoročných francúzskych voľbách (prvé kolo 23. apríla, druhé 7. mája). „A tak to nebude skôr ako budúci rok v lete, pretože po schválení návrhu nasleduje formálna procedúra podpísania a 21-dňové obdobie čakania,“ špekuluje portál.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa však aj vo štvrtok pokúsil zmierniť sklamanie Kyjeva tvrdením, že bezvízový režim s Ukrajinou bude skutočnosťou do konca tohto roka. „Akýkoľvek ďalší odklad je nemysliteľný. Neexistujú na to žiadne dôvody,“ vyhlásil po skončení summitu šéf EK citovaný ukrajinským portálom Korrespondent. Napokon aj okolie prezidenta Porošenka pripustilo „odklad odkladu“ na december.

Ukrajinská delegácia si však už vo štvrtok opätovne vypočula žiadosť Bruselu pridať v spoločenských reformách, začať efektívne čeliť pokračujúcej korupcii na všetkých stupňoch riadenia. V tejto súvislosti, ako informoval portál Európskej rady, sa ráta s poskytnutím 15 miliónov eur práve na podporu protikorupčných programov, ako aj s injekciou 104 miliónov eur určených na reformy štátneho riadenia.

Agentúra Reuters zhrnula výsledky štvrtkového summitu do jednej vety: Ukrajina veľa žiada, ale málo dáva.

„Európania nie sú jednotní v otázke budovania úzkych vzťahov s krajinou prešpikovanou korupciou a trpiacou vnútornými konfliktmi,“ nastavuje agentúra zrkadlo Kyjevu. Zároveň upozorňuje, že nech by už v súčasnej etape dospeli zainteresované stany k akejkoľvek dohode, nebude znamenať pre Ukrajinu žiadnu garanciu v súvislosti s členstvom v EÚ, ale ani v prípade vojenskej či hospodárskej pomoci, ani v súvislosti s bezvízovým režimom.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ukrajina