Vo francúzskej prezidentskej debate bol úspešnejší Fillon

Bývalý francúzsky premiér François Fillon bol podľa francúzskych médií víťazom televíznej prezidentskej debaty proti Allainovi Juppému. Pravicoví kandidáti debatovali napríklad o potratoch, či hospodárskej situácii v krajine.

25.11.2016 10:04
Alain Juppé, Francois Fillon, Francúzsko Foto:
V televíznej prezidentskej debate divákov viac zaujal François Fillon (vľavo).
debata (10)

Dvojhodinový televízny prenos sa niesol v miernom duchu, čo je prekvapujúce, pretože v predchádzajúcich dňoch na seba obaja kandidáti ostro útočili. Podľa britského denníka The Guardian Fillona nazval jeho súper “stredovekým spiatočníkom” pre jeho plány obmedziť práva homosexuálov na adopciu. Na druhej strane, Juppé bol označený za islamského“Ali Juppé”, pretože vo Francúzsku podporuje rôznorodosť.

V samotnej televíznej debate Fillon sľúbil zrušiť pol milióna pracovných pozícii vo verejnom sektore, čím by vrátil Francúzsko do stavu plnej zamestnanosti v rámci nasledujúcich piatich rokov. Okrem toho tiež zdôraznil potrebu väčšej miery privatizácie vo francúzskom zdravotníctve a dôkladnú zmenu francúzskeho sociálneho modelu.

Naopak, Juppé prízvukoval, že potrat vníma ako základné právo človeka, čím sa značne odlíšil od svojho soka. Fillon totiž vyjadril názor, že ako veriaci kresťan je proti potratom. Napriek tomu, že obaja súhlasili so znížením daní a redukciou pracovných miest vo verejnom sektore, nezhodli sa na miere ekonomických reforiem a škrtov vo verejných výdavkoch.

Ďalším sporným bodom bola otázka identity Francúzska. Kým Fillon nepovažuje Francúzsko za multikultúrny národ a vyzval prisťahovalcov na asimiláciu, Juppé oponoval tvrdením, že identita Francúzska vychádza z veľkej rozmanitosti a cieľom je dosiahnuť ľudskú spolupatričnosť.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #François Fillon #Allain Juppé