Výsledky opakovaných rakúskych prezidentských volieb budú sčítavať viac dní

Výsledky opakovaného druhého kola prezidentských volieb v Rakúsku by mohli byť známe až dva dni po hlasovaní. Verejnosť by tak na ne čakala dlhšie než kedykoľvek predtým, uviedla v piatok agentúra APA s odvolaním sa na vyjadrenie rakúskeho ministerstva vnútra.

25.11.2016 14:11
Alexander Van der Bellen, Norbert Hofer, Rakúsko Foto: ,
Novým rakúskym prezidentom sa stane jeden z dvojice Alexander Van der Bellen (vpravo) aleob Norbert Hofer (vľavo).
debata (5)

Opätovné rozhodovanie voličov o novej hlave štátu je naplánované na nedeľu 4. decembra. Rezort vnútra nevylučuje, že predbežné výsledky sa verejnosť dozvie až nasledujúci utorok, pokiaľ by boli podobne tesné ako pri pôvodnom hlasovaní z 22. mája a zároveň by podobný počet voličov využil možnosť hlasovať korešpondenčne.

K zopakovaniu druhého kola volieb viedli práve pochybenia pri sčítavaní hlasov odovzdaných poštou a volebné orgány preto dostali pokyn postupovať tentoraz obzvlášť dôkladne. Údaje z niektorých obvodov by tak nemuseli doraziť do centrály v priebehu nasledujúceho dňa, ako je obvyklé.

„Áno, je to mysliteľné. V tomto prípade má jednoznačne kvalita prednosť pred rýchlosťou,“ povedal pre verejnoprávny rozhlasový kanál Ö1 šéf príslušného odboru ministerstva vnútra Matthias Vogel. Predbežné výsledky podľa neho oznámia až po tom, ako budú vo Viedni k dispozícii údaje zo všetkých častí krajiny.

Tohtoročné prezidentské voľby v Rakúsku poznačilo porušovanie predpisov pri sčítavaní hlasov, ktoré nakoniec viedlo k rozhodnutiu zopakovať druhé kolo z 22. mája, keď bývalý predseda rakúskej strany Zelených Alexander Van der Bellen tesne zvíťazil nad kandidátom pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertom Hoferom.

Opakované hlasovanie bolo pôvodne naplánované na 2. októbra, kvôli problémom s nekvalitnými obálkami ho však museli presunúť až na 4. decembra.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #prezidentské voľby