V Rusku zadržali generála Putinovej ochranky

Miliardu rubľov (takmer 15 miliónov eur) našli ruskí vyšetrovatelia v byte generála prezidentskej ochranky FSO Gennadija Lopyrjova. Napísal to denník Izvestija. Lopyrjova vraj zatkli pre korupciu pri rozdeľovaní pozemkov pri výstavbe olympijských objektov v Soči. V kauze údajne figuruje starosta Soči Anatolij Pachomov, ktorého vypočúvajú ako svedka.

25.11.2016 15:44
debata (93)

Lopyrjov mal na starosti ochranu dôležitých objektov na severe Kaukazu. Kremeľ jeho zatknutie potvrdil, o príčinách väzby však neboli zverejnené žiadne oficiálne informácie. Podľa FSO generál „hrubo porušil zákon“ a na jeho previnenie sa prišlo pri previerke v kanceláriách ochranky na Kaukaze.

FSO je vplyvná organizácia, ktorá podlieha hlave štátu. Jej povinnosťou je nielen strážiť bezpečnosť prezidenta Vladimira Putina a jeho spolupracovníkov, ale chrániť aj vládne a iné štátne významné objekty a spravovať tajné komunikačné kanály ruského vedenia.

Putin v poslednej dobe demonštratívne zosilnel tlak na ruské korupčné prostredie. Pravidelne sa v médiách objavujú správy o prehreškoch štátnych úradníkov a zatýkaní podozrivých osôb.

Senzáciou sa nedávno stalo zadržanie ministra hospodárstva Alexeja Uljukajeva pre podozrenie z korupcie. Šéf Kremľa vymenil niekoľko policajných generálov, postih neminul ani gubernátorov a starostov.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rusko #Soči #Gennadij Lopyrjov