Vyslanec OSN pre Sýriu sa obáva, že východ Aleppa bude zničený

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa obáva, že v krátkom čase môže dôjsť k úplnému zničeniu východnej časti mesta Aleppo, kde pokračujú intenzívne boje vládnych síl s povstalcami.

25.11.2016 19:33
Sýria, Aleppo, výbuch, útok Foto:
Zničené budovy v Aleppe.
debata (44)

V rozhovore pre piatkové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung, z ktorého citovala agentúra DPA, Mistura uviedol, že ak terajšie bombardovanie nepoľaví, východ Aleppa „na Vianoce už nebude existovať“. Nevylučuje, že vládnym vojskám sa podarí povstalecké štvrte dobyť, keď už budú „takmer“ zničené, aj v tomto prípade však obyvateľom hrozí „veľká tragédia“, ktorej dôsledkom by mohol byť útek ďalších desiatok tisíc ľudí do Turecka.

De Mistura odhaduje, že v obliehanom východnom Aleppe sa momentálne nachádza približne 255-tisíc ľudí. Sýrska vláda odmietla minulý víkend návrh OSN na opätovné prerušenie bojov, keďže predpokladal ponechanie východných štvrtí pod kontrolou protivládnych skupín.

De Mistura v rozhovore pre Süddeutsche Zeitung poznamenal, že aj keby sa vláde podarilo vojensky ovládnuť východné štvrte Aleppa, nepovedie to k trvalému víťazstvu v občianskej vojne, ktorú je podľa neho možné ukončiť len politicky. Pokiaľ sa takéto riešenie nedosiahne, Sýria bude aj v najbližších rokoch vystavená „pokračujúcej gerilovej vojne vo vidieckych oblastiach“ a v mestách budú vybuchovať nálože ukryté v autách, myslí si predstaviteľ OSN.

Hovorkyňa Medzinárodného výboru Červeného kríža Ingy Sedkyová v rozhovore pre DPA konštatovala, že humanitárna situácia v povstaleckých štvrtiach Aleppa sa stále vyhrocuje. Mnohé druhy základných potravín sú pre obyvateľov príliš drahé, alebo sa nedajú vôbec kúpiť, zatiaľ čo kritický nedostatok paliva spôsobuje, že si ľudia viac nemôžu vyrábať elektrinu. Sýrska humanitárna organizácia, ktorá je známa ako Biele prilby, potvrdila, že situácia sa každým dňom zhoršuje. Podľa jej predstaviteľa zásoby múky postačujú už iba na 15 dní a čoskoro sa minie aj takmer všetok zdravotnícky materiál.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Staffan de Mistura #Aleppo