Osoby, ktoré zatkli vo Francúzsku, plánovali útok na 1. decembra

Osoby, ktoré nedávno vo Francúzsku zatkla protiteroristická jednotka, plánovali už na budúci týždeň atentát, a to na pokyn z iracko-sýrskej odnože takzvaného Islamského štátu (IS). Uviedol to parížsky prokurátor François Molins. Polícia zatkla minulý víkend pre podozrenie z terorizmu celkom sedem osôb, z ktorých dve následne prepustila.

25.11.2016 19:45
debata (8)

Skupina je podozrivá, že chcela 1. decembra zaútočiť v oblasti Paríža. „Komando zo Štrasburgu, ale aj človek zadržaný v Marseille, mali spoločné inštrukcie, ktoré vydal niekto z iracko-sýrskej zóny prostredníctvom šifrovaných materiálov,“ povedal na tlačovej konferencii prokurátor. Našli sa podľa neho dokumenty, ktoré jasne ukazujú na spojenie s IS.

Polícia pôvodne zatkla štvoricu Francúzov a troch Maročanov, dvoch z nich však v utorok prepustili. Štyri Francúzi vo veku 35 až 37 rokov a štyridsaťšesťroč­ného Maročana justícia obvinila okrem iného z účasti v teroristickej skupine s cieľom pripraviť zločin, spresnil prokurátor.

Veľké zatýkanie

Podozrivú skupinu zadržala polícia po niekoľkomesačnom vyšetrovaní v Štrasburgu a v Marseille v noci na nedeľu. Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve v pondelok povedal, že sa tak podarilo zabrániť atentátu, ktorý sa mal uskutočniť v najbližšej dobe. Terč či terče údajne plánovaného a zmareného atentátu vtedy nespresnil.

Prokurátor Molins teraz uviedol, že sa pri doterajšom vyšetrovaní nepodarilo určiť, ktorý zo zamýšľaných cieľov si skupina zvolila pre útok 1. decembra.

Členovia bunky si na internete vyberali z desiatky možných cieľov, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu. Medzi nimi bolo sídlo kriminálnej polície v centre Paríža, vianočné trhy na triede Champs-Élysées, zábavný park Disneyland Paris pri metropole, terasy kaviarní na severovýchode Paríža, jedna stanica metra a niekoľko náboženských objektov.

Pri sérii atentátov od začiatku minulého roka na rôznych miestach Francúzska džihádisti zabili stovky ľudí. Najviac obetí, 130, si vyžiadali útoky skupiny islamistov vlani v novembri na niekoľkých miestach Paríža. Odvtedy platí v krajine výnimočný stav. V uliciach miest hliadkujú ozbrojení policajti aj vojaci.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #IS