V Bruseli rozsvietili stromček zo Slovenska

Na hlavnom bruselskom námestí Grand Place slávnostne rozsvietili vianočný stromček z Horných Orešian. Stromček bol dar slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Začali sa tým vianočné slávnosti v Bruseli, ktoré každoročne prilákajú asi dva milióny ľudí.

25.11.2016 22:21
debata (8)

Slávnostné rozsvietenie zabezpečil starosta Bruselu Yvan Mayeur, ktorý sa verejne poďakoval Slovensku za „prekrásny stromček“. Svojím dielom k celej akcii prispel aj veľvyslanec SR v Belgickom kráľovstve Stanislav Vallo, ktorý ešte začiatkom leta prišiel s iniciatívou postavenia slovenského stromu na Grand Place.

Obom pri tejto udalosti asistovali aj veľvyslanci Japonska a Kanady, ktorých predajné stánky budú hojne zastúpené v zóne vyhradenej pre Radosti zimy 2016 v Bruseli.

Pred samotným rozsvietením stromčeka niekoľko stoviek divákov na Grand Place zabavil folklórny súbor Makovica zo Svidníka, ktorý ponúkol aj tradičnú vianočnú koledu Tichá noc v slovenčine. Výzdoba stromu a jeho nasvietenie sa na obdobie piatich týždňov stalo súčasťou svetelno-hudobnej šou, ktorá má tento rok názov „Stratený v Bruseli“. Hudobnú linku zabezpečil belgický DJ Lost frequencies a osvetlenie skúsený svetelný dizajnér Koert Vermeulen.

Centrum Bruselu počas vianočných sviatkov zvyčajne zdobí stromček z pohoria Ardeny na juhu Belgicka. Mesto sa však v tomto smere nebráni ani darom z iných krajín. Naposledy tu stál v decembri 2014 strom z Lotyšska, ktorý predznamenal lotyšské predsedníctvo v Rade EÚ.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #stromček