Fidel zomrel. Havana smúti, Miami oslavuje

Vo veku 90 rokov zomrel bývalý kubánsky vodca Fidel Castro. A zatiaľ čo obyvatelia kubánskeho hlavného mesta na správu o smrti reagujú so smútkom, v americkom Miami - domove početnej kubánskej exulantskej komunity - začal dav mávajúci kubánskymi vlajkami tancovať, jasať a búšiť do panvíc a kastrólov, napísala agentúra Reuters.

26.11.2016 09:42
fidel castro, miami Foto: ,
Pohľad do ulíc amerického Miami po oznámení, že Fidel Castro zomrel.
debata (265)

„Som z toho veľmi rozrušená. Bez ohľadu na čokoľvek bol verejnou osobnosťou, ktorú celý svet rešpektoval a miloval,“ citoval Reuters študentku z Havany Sariel Valdespinovú. Pätnásťročný Carlos Rodríguez bol v havanskej štvrti Miramar, keď sa dozvedel o Castrovom úmrtí. „Fidel? Fidel?“ vyhlásil a neveriacky sa udrel do čela. „To som teda nečakal. Vždy sme si mysleli, že bude žiť navždy. To nemôže byť pravda.“

„Je to tragédia,“ povedala agentúre AP 22-ročná havanská zdravotná sestra Dayan Montalvová. „Všetci sme s ním vyrastali. Tá správa, ktorú sme sa práve dozvedeli, ma naozaj ranila.“

Diametrálne odlišná nálada zavládla v najsilnejšej bašte kubánskych emigrantov v Miami, kde podľa informácií spravodajského servera BBC News mnohí ľudia začali oslavovať a odpaľovať zábavnú pyrotechniku.

Kubánci v Miami sa schádzajú v reštauráciách a na mnohých verejných miestach, informoval BBC Luis Fajardo z Miami. „Veľká väčšina americkej kubánskej komunity je veľmi ostro vyhranená proti Fidelovi aj Raúlovi. Keď sa v 90. rokoch minulého storočia zrútil Sovietsky zväz, zažívali Kubánci obrovské ťažkosti. Mnoho ľudí teraz hovorí, že keď je Fidel Castro mŕtvy, mohla by Kuba zažiť zmeny, po akých volali,“ dodal.

265 debata chyba
Viac na túto tému: #Miami #Fidel Castro #Havana