Požiare v Izraeli postúpili k osadám na Západnom brehu

Požiare, ktoré od utorka pôsobia značné materiálne škody na mnohých miestach v Izraeli, postúpili k židovským osadám na Západnom brehu Jordánu. Jedna z nich museli evakuovať, oznámila podľa agentúry AFP izraelská polícia. Oznámila tiež, že pre podozrenie z podpaľačstva zatkli už 14 osôb; izraelská armáda potom ohlásila zadržanie desiatky Palestínčanov na Západnom brehu v súvislosti s požiarmi.

26.11.2016 20:12
izrael, požiar Foto: ,
Hasenie požiaru v meste Haifa.
debata (1)

Pre oheň museli evakuovať tisíc obyvateľov osady Halamiš pri Ramalláhu. Plamene tam zničili alebo poškodili 45 domov. Požiare zasiahli tiež osady Dolev, Alfej Menaše a Karnej Šomron, kde úrady evakuáciu zatiaľ nenariadil.

S ničivým živlom bojujú od utorka v Izraeli a na Západnom brehu Jordánu stovky izraelských hasičov. Pomáhajú im ich palestínski kolegovia, a to aj v židovských osadách. Štyri desiatky palestínskych hasičov a osem hasičských vozidiel sa zapojilo do likvidácie požiaru v treťom najväčšom izraelskom meste Haifa.

Špeciálne lietadlá vyslalo na pomoc pri likvidácii požiarov mnoho štátov, okrem iného Rusko, Francúzsko, Kanada, Španielsko a Azerbajdžan.

Izraelská polícia sa stále viac prikláňa k názoru, že časť požiarov bola založená úmyselne. Šíreniu ohňa napomáha silný vietor a sucho, ktoré v krajine panovalo v minulých mesiacoch. Žiadnu celkovú bilanciu škôd, či už na ľudských životoch alebo na majetku, zatiaľ izraelské úrady nezverejnili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Požiare