Rusko môže opäť využívať iránsku základňu pre údery v Sýrii

Napriek domácej i zahraničnej kritike iránsky minister obrany Hosejn Dehkán vyhlásil, že Rusko môže znova využívať iránsku leteckú základňu pre údery v Sýrii. "V prípade potreby môžu Rusi naďalej využívať našu základňu na vojenské operácie (proti teroristickým milíciám Islamského štátu)," povedal minister podľa citácie agentúry DPA.

26.11.2016 20:20
debata (34)

Svoju základňu pri Hamedáne dal Irán Rusom po prvý raz k dispozícii pre ich údery na základne IS v Sýrii tento rok v lete. Vláda v Teheráne uvádzala na obhajobu takejto spolupráce argument, že ide o boj proti regionálnemu a globálnemu nebezpečenstvu.

Využívanie základne ruskými lietadlami však vyvolalo v iránskom parlamente ostré protesty. Kritici označovali príslušnú dohodu s Ruskom za protiústavnú. Koncom augusta predseda iránskeho parlamentu Alí Larídžání ubezpečil, že Iránci „nedali základňu Rusom“. „Ku pristátiaa a štartom ruských bojových lietadiel dochádza len z dôvodu dotankovania,“ vyhlásil. Pre upokojenie poslancov však spoluprácu s Ruskom pozastavili, aj keď nie celkom zrušili.

Teherán a Moskva patria k hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a pomáhajú mu udržať sa pri moci. Irán podporuje vládu prezidenta Asada v Damasku, zdôraznil minister Dehkán. Preto je vraj tiež Teherán pripravený „spoločne so svojimi priateľmi ako je Rusko“ touto formou pomáhať sýrskej vláde pri vojenských operáciách.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Irán #IS #letecké útoky