Tím Clintonovej podporil prepočet hlasov, podľa Trumpa je to podraz

Volebný tím neúspešnej prezidentskej kandidátky Demokratickej strany Hillary Clintonovej podporil žiadosť kandidátky Strany zelených Jill Steinovej o ručné prepočítanie hlasov odovzdaných v nedávnych prezidentských voľbách v štáte Wisconsin. Informoval o tom právny poradca kampane Clintonovej Marc Elias. Víťaz amerických volieb a budúci prezident USA Donald Trump označil žiadosť za podraz.

26.11.2016 22:03
debata (92)

Steinová už skôr oznámila, že od svojich sympatizantov vo verejnej zbierke získala dostatok prostriedkov, aby mohla žiadať prepočítanie hlasov nielen vo Wisconsine, kde už úrady s prepočtom súhlasili, ale aj v Pensylvánii. Teraz chce vybrať peniaze ešte na prepočet v Michigane.

Ani v jednom z týchto štátov kandidátka Strany zelených pritom nemá šancu zvíťaziť, Clintonová v nich však podľahla víťazovi volieb Donaldovi Trumpovi len veľmi tesne.

Kandidátka zelených tvrdí, že svojou žiadosťou nechce pomôcť Clintonovej, a vyhlasuje, že jej záleží na dôveryhodných výsledkoch. Ak by však v troch spomínaných štátoch s celkovým počtom 46 voliteľov uspela Clintonová, znamenalo by to pre ňu aj víťazstvo v celoštátnom meradle.

Výsledky hlasovania v niektorých amerických štátoch spochybňovali aj stúpenci bývalej ministerky zahraničia, jej tím však dlho s podporou návrhu Steinovej váhal. Teraz právnik z tímu demokratickej kandidátky Elias oznámil, že žiadosť napokon podporí. Na procese sa chce tím podieľať aktívne a to vraj preto, aby bolo jasné, že všetko prebehlo, ako má.

Víťaz prezidentských volieb Trump označil úsilie Steinovej za „podraz“. Kandidátka Strany zelených si podľa neho chce len „naplniť kufre peniazmi, z ktorých väčšinu nikdy nepoužije na toto smiešne prepočítanie“.

Teraz má Clintonová 232 voliteľov. Úspech v Pensylvánii, Wisconsine a Michigane by znamenal, že prekročí hranicu 270 voliteľov, čo je minimum potrebné pre zisk prezidentského úradu. Clintonová podľa doterajších údajov v absolútnych číslach dostala v prezidentských voľbách o dva milióny hlasov viac ako jej republikánsky súper. Trump sa však stal víťazom, pretože podľa doterajších výsledkov zhromaždil potrebný počet voliteľov, o ktorých sa v jednotlivých amerických štátoch rozhodovalo. Zbor týchto 538 voliteľov potvrdí nového amerického prezidenta vo funkcii budúci mesiac.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump