V českých voľbách by presvedčivo zvíťazilo Babišovo ANO

Hnutie ANO českého ministra financií, podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša by v novembri 2016 s náskokom desiatich percent hlasov zvíťazilo v parlamentných voľbách v ČR. Vyplýva to z výsledkov aktuálneho prieskumu tamojšieho Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM).

28.11.2016 21:15
Babiš Foto: ,
Strana českého ministra financií Andreja Babiša ANO by podľa novembrového prieskumu suverénne zvíťazila vo voľbách.
debata (7)

ANO by vo voľbách do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR získalo podľa tohto prieskumu 32,5 percenta hlasov. Ako druhí by sa umiestnili s podporou 22,5 percenta voličov sociálni demokrati z ČSSD premiéra Bohuslava Sobotku.

Tretia priečka patrí aj naďalej komunistom z KSČM, ktorí by získali 14,5 percenta hlasov a jasne obhájili pozíciu za oboma vládnymi subjektmi pred Občianskou demokratickou stranou (ODS) s deviatimi percentami, ľudovcami z KDU-ČSL so šiestimi a TOP 09 s piatimi percentami hlasov.

Hranicu zvoliteľnosti by podľa prieskumu neprekročili a do Poslaneckej snemovne by sa nedostali Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru (3,5 percenta), Strana zelených (2 percentá), Česká pirátska strana a Starostovia a nezávislí (STAN), ktorým prieskum prisúdil zisky po 1,5 percenta hlasov, ako aj hnutie Úsvit so ziskom jediného percenta hlasov.

Z prieskumu, ktorý sa uskutočnil v dňoch 7.-16. novembra na vzorke 1019 respondentov, vyplýva, že volebná účasť by dosiahla 56 percent.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #ČSSD #ANO