Pád lietadla v Kolumbii má 76 obetí, šesť ľudí prežilo

Nočná letecká nehoda bolívijského lietadla v strednej Kolumbii s 81 ľuďmi na palube, medzi ktorými bol aj brazílsky futbalový tím Chapecoense, má 76 obetí, päť osôb prežilo.

29.11.2016 07:08 , aktualizované: 21:35
debata (9)

Podľa agentúry Reuters to v oficiálnom vyhlásení oznámila kolumbijská polícia. Doterajšie správy o preživších sa podľa rôznych zdrojov líšili, niektoré servery informovali až o 13 zachránených.

O piatich potvrdených preživších hovoril aj starosta Medellínu Federico Gutiérrez, ktorý záchranné práce koordinuje.

Veliteľ medellínskej polície José Acevedo podľa agentúry DPA upresnil, že záchranári našli v troskách stroja šesť preživších, jeden z nich ale pri prevoze do nemocnice ťažkým zraneniam podľahol.

Oficiálne oznámenie počtu obetí tak zmarilo všetky nádeje, ktoré sľubovali doterajšie protichodné hlásenia. Niektoré spravodajské servery s odvolaním sa na svoje zdroje pôvodne informovali až o 13 preživších. Nádej vyvolalo aj vyhlásenie hasičov o mnohých živých alebo správa o tom, že trosky sa nevznietili.

Nehoda sa stala v ťažko prístupnej oblasti, ktorá je dosiahnuteľná len po zemi. Prácu záchranárov komplikuje vytrvalý dážď, v regióne prší už niekoľko dní.

„Polícia, ktorá dorazila na miesto nešťastia a poskytuje všetku možnú pomoc, hlási šesť preživších,“ citovala AFP z komuniké letiska. Podľa neho na palube stroja, ktorý sa zrútil asi 50 kilometrov od Medellínu, bolo 72 pasažierov a deväť členov posádky.

„Je to tragédia obrovských rozmerov,“ povedal starosta Medellínu Federico Guttiérez pre Blu Radio počas presunu do hornatého okolia Medellínu.

Pátranie kvôli počasiu pozastavili

Pátranie po preživších bolo kvôli zlému počasiu pozastavené. Oznámilo to letisko v Medellíne, ktoré záchranné práce koordinuje.

Miestne médiá uverejnili správu o tom, že po nehode lietadla previezli sanitkou do nemocnice cestujúceho s menom Alan. Podľa stanice Blu Radio ho priniesli na nosidlách, bol prikrytý dekou a na tvári mal kyslíkovú masku, pričom údajne javil známky života. Podľa rôznych zdrojov doteraz previezli do blízkych nemocníc troch hráčov. Španielsky denník El Espaňol neskôr napísal, že prvým hráčom, ktorý prežil, je obranca Alan Ruschel, ktorého hospitalizovali v nemocnici v meste La Ceja. Zakrátko údajne priviezli členku posádky, ktorá bola v stabilizovanom stave. Doteraz tretím preživším je údajne brankár Danilo.

Medzi zachránenými sú podľa informácií z twitteri aj najmenej dvaja hráči futbalového klubu Chapecoense.

Na internete sa objavili prvé fotografie z miesta nehody, na ktorých je vidieť časť rozlomeného trupu a tiež emblém klubu Chapecoense.

Lietadlo sa v pondelok okolo 22:00 miestneho času (v utorok okolo 04:00 SEČ) zrútilo pri meste Le Ceja, ktoré leží asi 30 kilometrov južne od Medellínu. Oblasť katastrofy je ťažko prístupná, v mieste výdatne prší niekoľko dní.

Hráči Chapecoense mali v stredu v Medellíne proti miestnemu tímu Atlético Nacional odohrať prvý zápas finále Juhoamerického pohára (Copa Sudamericana), obdoby Európskej ligy. Klub Chapecoense bol založený v roku 1973, od vlaňajška je účastníkom najvyššej brazílskej súťaže.

„Vzhľadom na viacero protichodných správ z rôznych novinárskych zdrojov týkajúcich sa havárie lietadla, ktoré viezlo hráčov klubu Chapecoense, sa klub zdrží akýchkoľvek komentárov až do oficiálneho oznámenia kolumbijských leteckých úradov. Boh sprevádzaj našich hráčov, funkcionárov, novinárov a ďalších členov delegácie,“ uviedol v mene klubu v krátkom vyhlásení na facebooku viceprezident Chapecoense Ivan Tozzi, citoval ho britský The Guardian.

Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) medzičasom vydala vyhlásenie o zrušení všetkých podujatí až do odvolania. Prezident organizácie Alejandro Domínguez informoval, že je na ceste do Kolumbie.

Civilná letecká správa Kolumbie oznámila, že jej pracovníci našli na mieste nehody charterového lietadla s brazílskym futbalovým tímom obe čierne skrinky z havarovaného stroja. Informovala o tom televízia CNN.

Spoločnosť Aerocivil na Twitteri uviedla, že oba letové záznamníky sú „v dokonalom stave“. Ich nález je podľa slov kolumbijského ministra dopravy Jorgeho Rojasa dôležitý pre pochopenie, čo spôsobilo pád lietadla so 75 obeťami na živote.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #lietadlo #futbalisti