Juhokórejská prezidentka je ochotná odstúpiť

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje oznámila, že je odhodlaná odstúpiť z funkcie - o svojom politickom osude však nechá rozhodnúť parlament. Informovala o tom agentúra DPA.

29.11.2016 11:18
juhokórejská prezidentka  Pak Kun-hje Foto:
Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje oznamuje, že je pripravená odstúpiť z prezidentského postu.
debata (1)

Pak Kun-hje v televíznom prejave uviedla, že ak to bude nutné, je pripravená nechať poslancov rozhodnúť o tom, ako dlho by mala vo svojom úrade zostať. „Nechám na Národnom zhromaždení, aby určilo môj osud – vrátane skrátenia môjho funkčného obdobia,“ povedala.

Najvyššia juhokórejská predstaviteľka sa takto vyjadrila po tom, ako aféra okolo jej dôverníčky Čche Son-sil (60) vyhnala do ulíc státisíce ľudí vyzývajúcich na prezidentkino odstúpenie. Pak je obviňovaná z toho, že umožnila Čche, ktorá nie je a ani nebola členkou vlády, neoprávnene zasahovať do oficiálnych záležitostí krajiny. Čche je momentálne vo vyšetrovacej väzbe, pričom nedávno voči nej vzniesli obvinenie.

Čche je okrem iného podozrivá z toho, že svoju dlhoročnú známosť s prezidentkou využila na získanie darov na založenie dvoch súkromných nadácií. Na účty týchto nadácií previedla približne 70 miliónov dolárov, ktoré získala od vplyvných juhokórejských firiem a spoločností. Vplyv na politické dianie mala Čche aj v tom, že jej prezidentka dávala redigovať svoje vyhlásenia a prejavy ešte pred ich zverejnením.

Pak sa v uplynulých týždňov za aféru okolo svojej dôverníčky už niekoľkokrát verejne ospravedlnila, jej popularita však podľa minulotýždňového prieskumu verejnej mienky v dôsledku tohto škandálu klesla na štyri percentá.

Za odstúpenie hlavy štátu demonštrujú posledné týždne státisíce Juhokórejčanov doma a mnohí ďalší v cudzine. Mohutné protesty sa v metropole Soul konajú každú sobotu a opozičné strany už začali podnikať kroky potrebné na začatie procesu odvolávania prezidentky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #prezidentka #Pak Kun-hje