Erdogan hovorí o inej alternatíve k členstvu v EÚ

Pokiaľ ide o členstvo v Európskej únii, Turecko ešte na túto možnosť úplne nezanevrelo, uviedol prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal však, že Ankara má aj iné alternatívy.

29.11.2016 13:55
Recep Tayyip Erdogan, Foto:
Návrh Európskeho parlamentu na zmrazenie prístupových rozhovorov s Tureckom označil prezident Recep Tayyip Erdogan za „bezcenný“.
debata (30)

Prezident svojimi slovami reagoval na krok Európskeho parlamentu, ktorý minulý týždeň vyzval na zmrazenie prístupových rokovaní EÚ s Ankarou.

Erdogan už skôr uviedol, že Turecko sa nepotrebuje stať členom Európskej únie za každú cenu a že sa môže pripojiť k ázijskému bezpečnostnému bloku, vedenému Ruskom a Čínou, ktorý nesie meno Šanghajská organizácia pre spoluprácu (SCO). Zároveň pohrozil znovuotvorením cesty blízkovýchodnom utečencom do Európy cez územie Turecka.

Dnes turecký prezident nijako nespresnil, aké má krajina k dispozícii alternatívy. Na tlačovej konferencii v Istanbule len uviedol, že rozhovory s ďalšími potenciálnymi partnermi už prebiehajú. SCO mala pôvodne päť členov – Rusko, Čínu, Tadžikistan, Kazachstan a Kirgizsko. Neskôr vstúpil tiež Uzbekistan a o pristúpenie majú záujem India a Pakistan. Organizácia vznikla v roku 2001 ako regionálny bezpečnostný blok, ktorý mal čeliť šíriacemu sa radikálnemu islamu a pašovanie drog z Afganistanu.

Europoslanci minulý štvrtok prijali nezáväzné uznesenie, ktoré odporúča zmraziť prístupové rokovania kvôli postupu Ankary proti údajným účastníkom júlového nevydareného puču. Rezolúcia však počíta aj s možnosťou rozhovory EÚ s Tureckom obnoviť.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Recep Tayyip Erdogan #zmrazenie prístupových rokovaní