Trump si za ministra zdravotníctva vybral kritika Obamacare

Budúci americký prezident Donald Trump si za ministra zdravotníctva vybral Toma Pricea, ktorý je hlasným kritikom zdravotníckej reformy dosluhujúcej hlavy štátu Baracka Obamu.

29.11.2016 16:31
Tom Price Foto: ,
Novozvolený americký prezident Donald Trump si za ministra zdravotníctva vybral Toma Pricea.
debata (11)

V rozhovore s televíziou CNN to v utorok vyhlásil Trumpov hovorca Jason Miller. Republikán Trump v predvolebnej kampani sľúbil, že po prevzatí moci v Bielom dome Obamovu zdravotnícku reformu odvolá.

Pomáhať s uskutočnením tohto sľubu mu bude nielen ortopéd Price, ale aj Seema Vermaová, ktorú si vybral do čela vplyvnej federálnej agentúry pre zdravotnú starostlivosť CMS. Agentúra pôsobí v rámci ministerstva zdravotníctva, jej vedenie ale menuje priamo prezident.

Budúcnosť celej zdravotníckej reformy, známej ako Obamacare, je nejasná. Trump v priebehu kampane vyhlasoval, že ju úplne zruší, po stretnutí s Obamom, ktorý ho ako víťaza prezidentských volieb pozval do Bieleho domu, ale povedal, že niektoré časti reformy zváži ponechať.

Obamacare bola jednou z programových priorít Obamovho prvého funkčného obdobia. Zákon k tejto reforme schválil Kongres napriek silnému odporu republikánov v roku 2010. Obama jej potrebu zdôvodňoval snahou sprístupniť zdravotnú starostlivosť miliónom Američanov bez zdravotného poistenia a potrebou zmierniť prudký rast nákladov na zdravotníctvo.

Kritici reformy, vrátane Trumpa, ale tvrdia, že Obamov krok naopak viedol k zdraženiu poistného a k ďalším vysokým nákladom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Tom Price