Lietadlu s brazílskymi futbalistami sa pred haváriou minulo palivo

Pilot havarovaného lietadla so 77 ľuďmi na palube, medzi ktorými boli aj hráči brazílskeho futbalového klubu Chapecoense, krátko pred nárazom oznámil dispečerom letovej prevádzky, že mu došlo palivo.

30.11.2016 07:26 , aktualizované: 19:50
debata (5)
Vyplýva to z nahrávky, ktorú v stredu zverejnila kolumbijská rozhlasová stanica W Radio. Pilot od dispečerky žiadal povolenie pristáť pre nedostatok paliva a „úplné zlyhanie elektronických systémov“. Tesne pred prerušením signálu pilot povedal, že letí v nadmorskej výške 2,7 kilometra.

W Radio nezverejnilo, akým spôsobom sa k nahrávke dostalo. Špekuluje sa o tom, že vysielanie počul iný pilot, ktorého lietadlo sa nachádzalo v blízkosti miesta nešťastia. Nedostatok paliva sa uvádzal ako možná príčina havárie už v prvých správach.

Tragédia sa odohrala v oblasti Cerro Gordo, na palube sa viezlo 22 hráčov tímu Chapecoense, realizačný tím a vedenie mužstva, ako aj dve desiatky novinárov, ktorí mali informovať o finálovom zápase Juhoamerického pohára (Copa Sudamericana), obdoby Európskej ligy. Ten mali odohrať futbalisti Chapecoense v stredu v Medellíne proti miestnemu Atlético Nacional.

Kolumbijské úrady oficiálne informovali o znížení počtu obetí z pôvodných 75 na 71 s tým, že štyria pasažieri na palubu lietadla napokon pred jeho štartom nenastúpili. Civilná letecká správa Kolumbie oznámila, že jej pracovníci našli na mieste nehody charterového lietadla s brazílskym futbalovým tímom obe čierne skrinky z havarovaného stroja. Spoločnosť Aerocivil na Twitteri uviedla, že oba letové záznamníky sú „v dokonalom stave“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kolumbia #pád lietadla