Bild: Merkelová je proti pokračovaniu prístupových rokovaní s Tureckom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala v utorok poslancom svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), že je proti ďalším rozhovorom s Tureckom o jeho členstvo v Európskej únii. Napísal to v stredu podľa agentúry Reuters denník Bild, ktorý sa odvoláva na zdroje, ktoré sa stretnutia zúčastnili.

30.11.2016 10:00 , aktualizované: 13:53
angela merkelová, eú Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (30)

Denník súdi, že to v podstate znamená koniec prístupových rokovaní s Ankarou. Merkelová podľa Bildu odporučila poslancom, aby jej stanovisko tlmočili voličom, ktorí chceli poznať názor CDU na Turecko.

Web televízie n-tv upozornil, že Merkelová len nechce otvárať ďalšie kapitoly v prístupových rozhovoroch, nie tieto rozhovory úplne ukončiť. Merkelová podľa bulvárneho Bildu odporučila poslancom, aby jej stanovisko tlmočili voličom, ktorí chcú poznať názor CDU na Turecko.

Výklad, ktorý dal Bild slovám Merkelovej, spochybnila nemecká spravodajská televízia n-tv, podľa ktorej sa v postoji vlády Merkelovej k Turecku nič nezmenilo. Televízne stanice s odvolaním sa na nemenovaného poslanca CDU trvá na tom, že Merkelová naďalej odmieta ukončiť prístupové rokovania s Ankarou. Neotváranie nových kapitol v prístupových rozhovoroch je podľa n-tv dlhodobo spoločnou pozíciou v EÚ, nejde o novinku či požiadavku Merkelovej.

Kancelárka, ktorá sa bude o premiérske kreslo znovu uchádzať, bola podľa n-tv vždy proti tureckému členstvu v EÚ, zároveň nechcela prerušiť prístupové rokovania s Ankarou. Televízia tento postoj označuje za rozporuplný, skrýva sa za ním však snaha udržať si cez prístupové rozhovory vplyv na politický vývoj v Turecku.

Vzťahy medzi Európskou úniou a Tureckom sú napäté od nevydareného júlového pokusu o puč proti prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi. Niektorí predstavitelia členských štátov EÚ, hlavne z Rakúska a Dánska, vyzvali na ukončenie prístupových rozhovorov s Ankarou, ktoré sa oficiálne začali v roku 2005. Ku zmrazeniu týchto rokovaní kvôli postupu tureckej vlády voči opozícii vyzval minulý týždeň aj Európsky parlament (EP).

Prezident Erdogan v utorok v reakcii na krok EP vyhlásil, že pokiaľ ide o členstvo v Európskej únii, Turecko ešte na túto možnosť úplne nezanevrelo. Dodal však, že Ankara má aj iné alternatívy. Už predtým pohrozil otvorením tureckej hranice pre utečencov, ktorí sa chcú dostať do Európy.

Skôr Erdogan uviedol, že Turecko sa môže zblížiť s Šanghajskou organizáciou spolupráce (SCO). Tento ázijský bezpečnostný blok vedený Ruskom a Čínou je analytikmi považovaný za pokus o vytvorenie protiváhy USA, ktoré sú hlavnou silou v NATO, ktorého členom je aj Turecko.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #Angela Merkelová #prístupové rokovania