Nemeckí tajní mali medzi sebou islamistu, čo hral v porne

Nemecká tajná služba mala vo svojich radoch podozrivého islamistu. Muža vo veku 51 rokov zatkli za šírenie citlivých informácií na internete. Správu, ktorá sa najprv objavila v nemeckom magazíne Spiegel a denníku Die Welt, potvrdili predstavitelia tajnej služby.

01.12.2016 07:22
debata (29)

"Úrad pre ochranu ústavy (BfV) dokázal odhaliť podozrivého islamistu medzi svojimi spolupracovníkmi,“ uviedla tajná služba vo verejnom vyhlásení. Podľa doterajších informácií muž nepracoval v bezpečnostných zložkách dlho.

"Počas prijímacieho procesu, výcviku a práce sa javil nenápadne,“ citovala vyhlásenie BfV agentúra AP. Magazín Spiegel napísal, že muž predtým pracoval ako bankár, do tajnej služby ho prijali v apríli a na islam konvertoval v roku 2014. V minulosti si údajne raz zahral v homosexuálnom porne. Mal vraj na starosti sledovanie scény islamistických extrémistov v krajine.

Nemec však podľa všetkého žil tak trochu dvojaký život. Mimo práce na internete ponúkal informácie z prostredia tajnej služby. Pre agentúru AFP to vyhlásila hovorkyňa BfV.,,Na webe pod falošným menom šíril islamistické poznámky a ponúkal vnútorné informácie z práce počas on-line rozhovorov,“ povedala hovorkyňa.

Prokuratúra uviedla, že vyšetruje prípad, v ktorom mohlo ísť o vážne ohrozenie bezpečnosti štátu a že sa muž už čiastočne priznal. BfV však nepotvrdila, že by jej zamestnanec pripravoval bombový útok proti centrále tajnej služby. Táto informácia sa objavila v médiách.

Nemecko žilo v lete v napätí, keď krajinu zasiahla séria menších útokov, z ktorých niektoré inšpirovala teroristická organizácia Islamský štát (IS).

"Tajná služba je lepšia, ako je jej povesť,“ reagoval pre Pravdu Jörg Forbrig z berlínskej pobočky organizácie German Marshall Fund. "Príkladom je, že dokázala zabrániť viacerým teroristickým útokom. Vyzerá to tak, že je aj celkom schopná zaznamenať ruské snahy ovplyvniť Nemecko,“ uviedol analytik medzinárodných vzťahov.

Na druhej strane je podľa Forbriga posledná aféra ďalším dielom v sérii viacerých škandálov, ktorým v posledných rokoch čelí nemecká tajná služba.

"Nedokázala odhaliť vraždiacu neonacistickú skupinu. Veľmi kontroverzná bola jej spolupráca s americkými tajnými službami. Našli sa agenti, ktorí ponúkali svoje služby iným krajinám. A teraz nájdu v jej radoch podozrivého islamistu. Nezvyšuje to dôveru verejnosti v prácu tajnej služby,“ pripomenul Forbrig.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #tajné služby #islamista