Komisia OSN trvá na tom, že Assangea svojvoľne zadržiavajú

Komisia pri Rade OSN pre ľudské práva odmietla nesúhlas Londýna s jej názorom, že zakladateľ servera Wikileaks Julian Assange je svojvoľne zadržiavaný. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním sa na Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v Ženeve.

01.12.2016 16:45
Britain Wikileaks Assange Foto: ,
Julian Assange na balkóne ekvádorskej ambasády vo februári tohto roka.
debata (16)

Komisia tento rok vo februári v oficiálnom vyjadrení k sťažnosti Assangea konštatovala, že Británia a Švédsko tohto muža od decembra 2010 svojvoľne zadržiavajú, a preto by mal byť oslobodený a tiež odškodnený. Stanoviská komisie však nie sú právne záväzné. Štokholm dal hneď najavo, že ho tento názor v zásade nezaujíma, keď vyhlásil, že vyšetrovanie vedené proti Assangeovi to nijako neovplyvní. Londýn aspoň proti mienke komisie podal námietku, ktorá bola odmietnutá.

Švédsko sa usiluje o vydanie 44-ročného Austrálčana Assangea pre podozrenie zo sexuálneho násilia. Assange obvinenia odmieta a v roku 2012 sa uchýlil na veľvyslanectvo Ekvádoru v Londýne, aby predišiel zatknutiu britskou políciou a vydanie do Švédska. V pozadí je podľa neho snaha vydať ho justícii Spojených štátov, ktorých tajnú vládnu dokumentáciu server Wikileaks zverejnil.

Sťažnosť kvôli svojvoľnému zadržiavaniu podal Assange na Britániu a Švédsko v roku 2014. Poukázal na to, že sa nemôže slobodne pohybovať bez toho, aby mu hrozilo zatknutie. Prípadom sa potom začala zaoberať ženevská pracovná skupina pre svojvoľné zadržiavanie pri Rade OSN pre ľudské práva.

Pred dvoma týždňami vykonali švédski vyšetrovatelia na londýnskej ambasáde Ekvádoru výsluch Assangeho. Žiadne podrobnosti o jeho priebehu ale zverejnené neboli.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Assange