Archívy ŠtB: Trump túžil byť prezidentom už v roku 1996

Podľa archívov československej komunistickej tajnej polície začal Donald Trump rozmýšľať o prezidentskej kandidatúre už na konci 80. rokov minulého storočia. Kandidovať údajne chcel už v roku 1996.

02.12.2016 07:55
Donald Trump Foto: ,
Podľa archívov ŠtB sa Donald Trump chcel stať americkým prezidentom už v roku 1996
debata (12)

Podľa informácii Českej televízie Štátna bezpečnosť sa o úspešného milionára začala zaujímať po tom, čo si zobral českú emigrantu Ivanu Zelničkovú. Tá najprv pracovala v Kanade ako modelka, ale potom sa presťahovala do New Yorku, kde sa spoznala s Donaldom Trumpom. Zobrali sa v roku 1977 a odvtedy začala Štátnu bezpečnosť zaujímať nielen Ivana, ale aj jej manžel.

Informácie o Trumpovi a rodine Zelníčkových vydáva napríklad zväzok, ktorý ŠtB viedla o Ivaninom otcovi Milošovi Zelnickovi. Figuruje v ňom ako dôverník, čiže spolupracovník ŠtB najnižšej kategórie. Ako ale upozorňujú historici, človek o úlohe, ktorú mu priradila byrokratická mašinéria tajnej polície, vôbec nemusel vedieť.

"Poskytoval informácie, ktoré sa aj tak dozvedeli od niekoho iného. Tam (v Zelničkovovom zväzku) nie sú takmer žiadne kompromitujúce materiály, ktoré by mal odovzdávať, jednoducho nie sú, "dopĺňa historik z Ústavu pre štúdium totalitných režimov Petr Blažek.

Jeden z agentov, ktorí ŠtB informovali o Ivane Trumpovej, býval na Petrskom námestí v pražskom Starom Meste a vo spisoch sa skrýva pod krycími menami Langr a Chod. S Ivaninou rodinou sa poznal vďaka lyžovaniu a ŠtB donášal už od roku 1982.

Štátnej bezpečnosti referoval o každej návšteve Ivany Trumpovej v Československu a jeden dokument z roku 1988 sa zmieňuje aj o možnej kandidatúre Donalda Trumpa na amerického prezidenta v roku 1996. „Napriek tomu, že sa to zdá byť utópia, Donald Trump je presvedčený, že uspeje,“ píše sa vo zväzkoch. Prezidentom sa vtedy nakoniec stal demokrat Bill Clinton, ktorého ženu Trump, o dvadsať rokov neskôr, v zápolení o Biely dom porazil.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ŠtB #Donald Trump