Nehoda autobusu v Číne si vyžiadala minimálne 18 obetí

Najmenej 18 ľudí prišlo v piatok ráno o život pri nehode mikrobusu, ktorý sa zrútil do jazera v provincii Chu-pej v centrálnej časti Číny. Dvaja ľudia podľa štátnej televízie z nehody vyviazli so zranením.

02.12.2016 09:35
Čína Foto:
Na miesto nehody boli okamžite povolaní čínski záchranári.
debata

Prevažná časť centrálnej Číny bola v posledných dňoch zahalená hmlou, správy o nehode sa ale nezmieňujú o počasí ako faktore, ktorý mohol k nešťastiu prispieť. Príčiny nehody sa vyšetrujú.

Nehoda sa stala v blízkosti mesta E-čou. Vo vozidle boli asi dve desiatky ľudí, vodiča zatkla polícia. Mikrobus zmizol takmer úplne pod vodou.

Agresívne jazda, vyčerpanie vodičov, porušovanie pravidiel cestnej premávky a zlý technický stav vozidiel patrí v Číne k častým príčinám nehôd, aj keď úrady v posledných rokoch usilujú o nápravu. Havárie, pri ktorých vozidlo spadne do vody, bývajú takmer vždy smrteľné, pretože len málo Číňanov vie plávať, čo platí najmä o vidieku.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) prišlo v roku 2013 na čínskych cestách o život asi 260 000 ľudí. Oficiálne čínske štatistiky za minulý rok uvádzajú 58 022 mŕtvych.

V novembri si hromadná zrážka 56 áut v provincii Šan-si na severe krajiny vyžiadala najmenej 17 mŕtvych. V júli u prístavného mesta Tchien-ťin na severe Číny zahynulo 26 ľudí, keď ich autobusu praskla pneumatika; prežil len predavač lístkov, druhý vodič a dvaja cestujúci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #dopravná nehoda