Na juhozápade Francúzska majú nový prípad vtáčej chrípky

Na kačacej farme na juhozápade Francúzska sa vyskytlo nové ohnisko vtáčej chrípky. Na farme v obci Almayrac v regióne Tarn uhynulo 2 000 z 5 000 kačíc. Oznámilo to ministerstvo poľnohospodárstva.

02.12.2016 11:10
debata (1)

V dôsledku toho Francúzsko nebude môcť obnoviť export svojej známej delikatesy foie gras, ktorá sa vyrába z pečene vodných vtákov, predovšetkým husí a kačíc. Už koncom novembra sa rovnaký vysoko nákazlivý vírus H5N8 vyskytol u kačíc divých v oblasti Pas-de-Calais na severe Francúzska.

Okolo farmy bola v okruhu troch kilometrov zriadená ochranná zóna a predmetom pozorovania je aj okolie v okruhu desiatich kilometrov. Chov bude v súlade s predpismi utratený. Minulý týždeň pre vtáčiu chrípku v Holandsku utratili 190 000 kačíc na šiestich farmách. V predchádzajúcich dňoch museli na juhu Švédska v dôsledku vtáčej chrípky zase utratiť 200 000 sliepok. Veľké množstvo hydiny – 110 000 moriek a kurčiat – museli minúť aj na severe Nemecka. Vírus choroby minimálne u voľne žijúcich vtákov zaznamenali v desiatke európskych krajín. Nákaza sa zrejme preniesla z Dánska.

Takzvanú vtáčiu chrípku, ktorá bola známa už v 19. storočí ako vtáčí mor, spôsobujú chrípkové vírusy typu A. Zvlášť nebezpečný podtyp vírusu vtáčej chrípky, označovaný ako H5N1, sa objavil zhruba pred 20 rokmi v Ázii, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Na človeka sa vírus vtáčej chrípky prenáša len zriedka, potom má ale vysokú úmrtnosť – neprežije viac ako polovica nakazených.

Vakcinácia proti vtáčej chrípke sa v chovoch nevykonáva, je dokonca zakázaná. Postihnuté kŕdle sa likvidujú. V zasiahnutých oblastiach sa prijímajú aj ďalšie opatrenia, ako je vymedzenie a izolácia rizikových pásiem alebo zákaz prepravy vtáctva, výstav a trhov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vtáčia chrípka #foie gras