Asad je zodpovedný za smrť 600 000 ľudí, tvrdí Ankara

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu dnes pripísal sýrskemu prezidentovi Asadovi zodpovednosť za smrť 600 000 ľudí. Povedal tiež, že situácia v sýrskom Halabe už je kritická. Sýrsky konflikt trvá od roku 2011 a doterajšie informácie uvádzali, že boje už si vyžiadali 250 000 až 300 000 obetí.

02.12.2016 14:15
Asad Foto: ,
Sýrsky prezident Baššár al-Asad.
debata (213)

Çavuşoglu na tlačovej konferencii v Bejrúte povedal, že niekto, kto je zodpovedný za smrť 600 000 ľudí, by nemal vládnuť.

Spojencom sýrskeho režimu je ruská armáda. Tá dnes oznámila, že sýrska vláda obnovila kontrolu nad mestom Chán aš-Šíh, ktoré prilieha k Damasku na jeho juhozápadnom okraji. Miesto od roku 2012 ovládali povstalci, ktorí ale tento týždeň pristúpili na dohodu s úradmi a stiahli sa. S odchodom súhlasilo cez 1 800 povstalcov, ktorí so sebou vzali pri presune do mesta Idlib 1 100 svojich príbuzných. V Chán aš-Šíhu je stále asi stovka rebelov, ale aj tí chcú v najbližších dňoch odísť.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes kritizoval OSN za oneskorovanie humanitárnej pomoci ľuďom v častiach Halabu, ktoré v minulých dňoch obsadila sýrska armáda. Jediný, kto poskytuje 90 000 obyvateľom štvrtí na severovýchode Halab jedlo je podľa Konašenka ruská armáda. Hovorca vyzval poradcu OSN pre humanitárne záležitosti Jana Egelanda, aby OSN urýchlila pomoc týmto ľuďom.

Halab bol od roku 2012 rozdelený na povstaleckú a vládnu časť. Sýrska armáda v minulých dňoch zintenzívnila útoky na štvrte ovládané povstalcami a asi polovicu z nich obsadila. Boje pokračovali aj dnes a povstalci sa snažia stratené územia dobyť späť. Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že povstalci v noci odrazili útoky armády na juhovýchode mesta, ale boje tam boli veľmi prudké a stále pokračujú.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #Asad #Damask #Halab