V Nemecku zadržali člena krajnej ľavice, v Turecku je hľadaný terorista

Nemecké úrady zadržali člena tureckej krajne ľavicovej Revolučnej ľudovej oslobodzovacej strany-Frontu (DHKP-C). Informovala o tom v sobotu nemecká spolková prokuratúra.

04.12.2016 10:13
debata (3)

Podľa nej bol Musa Ašoglu (55), ktorý má holandské občianstvo a je kľúčovou postavou európskeho krídla DHKP-C, zadržaný v Hamburgu.

Agentúra Anadolu poznamenala, že turecké úrady zaradili Ašogla na zoznam „hľadaných teroristov“ a vypísali na jeho hlavu odmenu viac ako milión dolárov. Je vedený v kategórii najhľadanejších osôb. Turecké ministerstvo vnútra vlani aktualizovalo svoj zoznam „hľadaných teroristov“, ktorý už obsahuje 676 mien.

K zadržaniu Ašogla prišlo po tom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v novembri obvinil Nemecko z poskytovania útočiska teroristom.

Podľa neho Nemecko „chráni“ členov DHKP-C, Strany kurdských pracujúcich (PKK), ako aj hnutia exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Erdogan obviňuje z účasti na zosnovaní neúspešného pokusu o vojenský prevrat v krajine z júla 2016.

Erdoganov výrok prišiel krátko po tom, ako nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že ju znepokojili správy o zatknutí 13 novinárov v Turecku v rámci najnovšej vlny vládnych opatrení proti médiám.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #krajná ľavica