Odíďte z Aleppa, inak zomriete, vyzýva sýrska armáda povstalcov

Sýrska armáda v nedeľu oznámila, že ponúkla povstaleckým bojovníkom vo východnom Aleppe príležitosť odísť z mesta a zachrániť si tak život. Sýrske povstalecké skupiny však už Spojeným štátom poslali odkaz, že z obliehaných oblastí východného Aleppa neodídu.

04.12.2016 15:14
sýria, aleppo, Foto: ,
Sýrska armáda dobyla od povstalcov už vyše 50 percent štvrtí východného Aleppa.
debata (128)

Hovorca sýrskej armády brigádny generál Samír Sulajmán uviedol, že tých povstalcov, čo sa rozhodnú zostať, čaká „neodvratná smrť“. Hovorca dodal, že vládne sily a spojenecké milície sa snažia zničiť izolované „hniezdo“ opozície vo východnej časti mesta.

„Budeme bojovať dovtedy, kým neobnovíme stabilitu a bezpečnosť vo všetkých štvrtiach“ Aleppa, zdôraznil Sulajmán.

Sýrska armáda dobyla od povstalcov už vyše 50 percent štvrtí východného Aleppa, informoval Sulajmán. Takisto povedal, že boje o znovudobytie historických častí Aleppa, známych pod názvom Staré Aleppo, budú najťažšie, preto armáda použije pešie vojsko aj špeciálne sily.

Sýrske povstalecké skupiny odovzdali už v sobotu Spojeným štátom odkaz, že z Aleppa neodídu. Vyjadrili sa tak po tom, čo Moskva vyzvala Washington na rozhovory o úplnom stiahnutí povstaleckých bojovníkov z obliehaných štvrtí Aleppa.

Predstaviteľ povstalcov Zakaríja Malahifdží tlačovej agentúre Reuters z Turecka povedal, že Spojeným štátom poslali takúto reakciu na návrh Ruska: „Naša odpoveď je nasledovná: nemôžeme nechať naše mesto, naše domovy najatým milíciám, ktoré režim zhromaždil a poslal do Aleppa.“

Povstalci tiež vyzvali „priateľov sýrskeho ľudu“, aby stáli pri nich, okamžite poslali potraviny a lieky do východného Aleppa a evakuovali ranených, dodal Malahifdží.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo