Šéf Euroskupiny: Hospodárske problémy Talianska referendum nevyriešilo

Ekonomická situácia v Taliansku sa po nedeľňajšom referende nezmenila, problémy zostávajú rovnaké, poznamenal v pondelok pri príchode na rokovanie ministrov financií krajín platiacich eurom šéf tejto takzvanej Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem z Holandska.

05.12.2016 11:35
Jeroen Dijsselbloem Foto: , ,
Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem upozornil na to, že talianske referendum hospodárske problémy krajiny nevyriešilo.
debata (5)

Taliansko má podľa jeho názoru silné inštitúcie, a preto je potrebné počkať na zmeny, ktoré prinesie teraz v Ríme začínajúci politický proces. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble poznamenal, že Taliansko potrebuje novú vládu čo najrýchlejšie.

V nedeľňajšom referende odmietli Taliani zmeny ústavy navrhnuté premiérom Mattom Renzim, ktorý v dôsledku toho v pondelok rezignoval. Do Bruselu v pondelok kvôli nadchádzajúcemu koncu vlády nedorazil taliansky minister financií Carlo Padoan.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné otázky Pierre Moscovici si je istý, že Rím má prostriedky na to, aby aj po referende dokázal vyriešiť súčasnú vonkoncom nie jednoduchú situáciu talianskych bánk, systémové riziko podľa neho neexistuje. „Taliansko je silná krajina, spoľahlivá krajina,“ poznamenal s tým, že referendum nebolo o EÚ, ale o konkrétnej ústavnej reforme.

Renziho Moscovici označil za silného premiéra, ktorý v Taliansku realizoval dôležité reformy v sociálnej aj ekonomickej oblasti. Dijsselbloem upozornil, že teraz je na talianskom prezidentovi Sergiovi Mattarellovi, aby rozhodol, ako ďalej. Politické dôsledky referenda tak podľa neho teraz nie sú vôbec jasné.

„Je to demokratický proces. A v zásade nijako nemení situáciu v ekonomike alebo talianskych bánk. Problémy, ktoré máme dnes sú rovnaké, ako boli včera,“ poznamenal holandský minister. Taliansko je treťou najväčšou ekonomikou eurozóny, je však výrazne zadlžené a jeho bankový systém je v súčasnosti veľmi slabý.

Podľa Moscoviciho ​​nebude prípadná talianska kríza znamenať hlbšie problémy pre eurozónu ako celok. „Máme prostriedky ako tomu čeliť,“ povedal novinárom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #ekonomická situácia #Euroskupina