Proces s Ratkom Mladičom sa blíži ku koncu

Zdĺhavý a komplikovaný súdny proces s bývalým bosnianskosrbským vojenským veliteľom Ratkom Mladičom vstúpil v pondelok do svojej konečnej fázy.

05.12.2016 12:48
Ratko Mladič Foto: ,
Bývalého srbského generála čakajú posledné dni na súde pred vynesením rozsudku o jeho osude.
debata (45)

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) so sídlom v holandskom Haagu totiž začal vyše týždňové pojednávanie, v rámci ktorého odznejú záverečné reči prokurátorov a obhajcov. Potom sa traja sudcovia začnú radiť o verdikte, ktorý sa očakáva v priebehu budúceho roka.

Proces so 74-ročným Mladičom sa začal pred štyrmi rokmi. Bývalý generálplukovník je obvinený zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov. Tie mali na jeho príkaz vykonať srbské sily na území Bosny počas občianskej vojny (1992–95), ktorá si vyžiadala 100 000 mŕtvych. Mladič však všetkých 11 bodov obžaloby, vrátane dvoch zo spáchania genocídy, odmieta.

Prokurátori sa v priebehu nasledovných dní budú usilovať presvedčiť sudcov, že Mladič „významne prispel k násilnostiam od októbra 1991 do novembra 1995“, spresňuje stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Obžaloba tvrdí, že zámerom jeho konania bolo "permanentné odstránenie bosnianskych Moslimov a bosnianskych Chorvátov z územia, ktoré si v Bosne a Hercegovine nárokovali bosnianski Srbi.

Proces s Mladičom je posledným stále prebiehajúcim prípadom na ICTY, ktorý obvinil celkovo 161 podozrivých. Medzi nimi figuruje aj Mladičov politický nadriadený – bývalý prezident Republiky srbskej Radovan Karadžič, ktorý bol v marci odsúdený na 40 rokov väzenia za podiel na genocíde a iných zločinoch.

Mladič čelí obvineniam z toho, že bol osnovateľom 44 mesiacov trvajúceho obliehania Sarajeva, kde následkom ostreľovania armády a snajperov zahynulo podľa odhadov 10.000 ľudí.

Ratko Mladič zohral kľúčovú úlohu aj pri srebrenickom masakri v roku 1995, keď bosnianskosrbské sily povraždili zhruba 8000 moslimských mužov a chlapcov. Jeho obhajcovia začnú predkladať svoje finálne argumenty 9. decembra.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #ICTY #Ratko Mladič