Protivládni povstalci zasiahli v Aleppe ruskú poľnú nemocnicu

Sýrski povstalci v severosýrskom Aleppe pri ostreľovaní štvrtí pod kontrolou vládnych jednotiek zasiahli aj ruskú poľnú nemocnicu. O život prišla ruská zdravotná sestra a dvaja ruskí lekári boli zranení. Podľa ruských médií zranenia utrpelo aj niekoľko civilistov, ktorí prišli do poľnej nemocnice vyhľadať lekársku pomoc.

05.12.2016 15:29
debata (457)

Novinárov o tom informoval ruský dôstojník v Aleppe, ktorý si neželal byť menovaný. Túto informáciu neskôr potvrdil hovorca ruského ministerstva vnútra. Nemocnica a jej vybavenie boli súčasťou humanitárnej pomoci, ktorú Rusko vyslalo do aleppskej štvrte Furkan.

Hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov z ostreľovania ruskej poľnej nemocnice obvinil „ozbrojencov tzv. sýrskej opozície“, ako aj ich zahraničných „mecenášov“. „Bez najmenších pochybností poľnú nemocnicu ostreľovali ozbrojenci opozície,“ vyhlásili Moskve Konašenkov. Dodal, že „v Moskve vieme, od koho dostali "súradnice príjmu ruskej nemocnice v čase, keď ešte len začínala fungovať“.

Preto „všetka zodpovednosť za zabitie a zranenia našich zdravotníkov, poskytujúcich pomoc deťom Aleppa, nie je len na samotných vykonávateľoch. Ich krv na svojich rukách majú aj objednávatelia tejto vraždy,“ zdôraznil Konašenkov.

Vyhlásil, že ide o tých, ktorí „vytvorili, vychovali a vyzbrojili tieto zvieratá v ľudskej koži, nazývajúc ich – na umlčanie svedomia svojho a svojich voličov – opozíciou“. Spresnil, že ide o „mecenášov týchto teroristov zo Spojených štátov, Británie, Francúzska a ďalších krajín a iných ich sympatizantov“.

Protivládni povstalci v Aleppe sa snažia spomaliť alebo zastaviť postup vládnych jednotiek tým, že ostreľujú západné časti mesta, ktoré sú pod kontrolou vlády. Sýrska vládna televízia informovala, že dnes pri takejto paľbe v západnom Aleppe zahynuli štyria civilisti.

457 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Aleppo #poľná nemocnica