Joe Biden naznačil zámer kandidovať v roku 2020 za prezidenta

Súčasný americký viceprezident Joe Biden naznačil, že nevylučuje možnosť uchádzať sa o post hlavy štátu v ďalších voľbách. "V roku 2020 budem kandidovať," povedal pre novinárov v pondelok večer. Na otázku, do akej funkcie, odpovedal "na prezidenta".

06.12.2016 09:11
debata (16)

„Netvrdím, že nebudem kandidovať, nezaväzujem sa však k ničomu. Dávno som sa naučil, že osud to zariadi vždy po svojom,“ spresnil viceprezident, ktorého syn Beau zomrel vlani na rakovinu. To bolo aj jednou z príčin, prečo sa Biden nezapojil do ostatného súboja o post šéfa Bieleho domu.

Biden v roku 2008 pripravil vlastnú prezidentskú kampaň, čoskoro si ho však vybral vtedajší senátor Barack Obama za svojho kandidáta na viceprezidenta. Keď Obama zvíťazil, Biden ukončil po 36 rokoch senátorskú kariéru za štát Delaware a stal sa na dve funkčné obdobia 47. viceprezi­dentom USA.

Jeho prvý pokus o prezidentskú kandidatúru sa datuje do roku 1987, znemožnil mu ho však jeho plagiátorský škandál. Demokratický zákonodarca Biden by mal v čase budúcich prezidentských volieb 77 rokov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #viceprezident