V Saudskej Arábii dostalo 15 ľudí trest smrti za špionáž pre Irán

Súd v Rijáde v utorok vymeral tresty smrti 15 ľuďom usvedčeným zo špionáže v prospech Iránu. Ďalší z 32 súdených v tejto kauze dostali tresty odňatia slobody.

06.12.2016 10:40
debata (17)

V skupine bolo 30 občanov Saudskej Arábie, jeden Iránec a jeden Afgánec. Boli obvinení z vytvorenia špionážnej skupiny, spolupráce s iránskou tajnou službou a odovzdávania tajných informácií o armáde Saudskej Arábie.

Podľa obžaloby pripravovali tiež sabotážne operácie a akcie, ktoré mali rozdúchať nepriateľstvo medzi sunnitmi a šiitmi. Okrem toho aj získavali ďalších záujemcov o špionáž a účasť na protivládnych protestoch.

Saudská Arábia a Irán stoja v dvoch veľkých blízkovýchodných konfliktoch, v Sýrii a v Jemene, na opačných stranách. V Sýrii Irán podporuje tamojší režim prezidenta Bašára Asada, v Jemene potom vládu, ktorá bojuje proti šíitskym povstalcom.

Napätie medzi oboma krajinami je vystupňované od vlaňajšieho incidentu, pri ktorom na púti do Mekky zahynuli stovky ľudí, medzi nimi viac ako 400 Iráncov. Teherán obvinil Rijád, že nie je schopný zaistiť bezpečnosť veriacich a svojím občanom zakázal odísť na tohtoročnú púť.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž #trest smrti #Saudská Arábia