Philip Morris sponzoruje nemecké strany, tie o tom mlčia

Takmer všetky nemecké parlamentné strany roky prijímali štedré sponzorské dary od americkej tabakovej spoločnosti Philip Morris. Vo svojich správach o činnosti a hospodárení o tom však mlčia, napísal Spiegel Online. Príspevky firma poskytovala v čase, keď mala záujem na ovplyvnenie niekoľkých politických rozhodnutí.

06.12.2016 11:45
debata (8)

S obvinením prišla organizácia na kontrolu lobingu, ktorá chce na problém upozorniť aj akciou pri príležitosti dnešného zjazdu CDU. Philip Morris v rokoch 2010 – 2015 rozdal hlavným nemeckým stranám a ich pridruženým organizáciám približne 544 000 eur. Príspevky smerovali na akcie oboch súčasných vládnych strán – stredopravej koalície CDU-CSU aj sociálnych demokratov (SPD).

Kresťanskodemo­kratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej od americkej firmy iba v minulom roku inkasovala 80 000 eur. Upozornil na to Ulrich Müller z organizácie Lobbycontrol, ktorá sa odvoláva na údaje z webu koncernu.

Hans-Seidel-Stiftung, nadácia blízka CSU, použila v roku 2013 na svoju konferenciu 20 000 dolárov (18 688 eur) od Philipa Morrisa. Peniaze od výrobcu cigariet Marlboro putovali aj do strany SPD vlastnenej spoločnosťou Network Media. Len vlani išlo najmenej o 12 000 dolárov (11 213 eur).

Menšie sumy pribudli aj na účte bývalej vládnej liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP). Žiadnu podporu od tabakovej spoločnosti nedostali iba Zelení a postkomunistická Ľavica.

Obdarované strany vo svojich výročných správach o tomto sponzoringu neinformujú. Zákon to neprikazuje, teraz však podľa týždenníka Spiegel rastie tlak na jeho zmenu. Doteraz strany nemuseli príjmy zo sponzoringu vykazovať oddelene. Uvádzajú ich pod položkou ostatné príjmy bez vymenovania jednotlivých darcov.

Müller a jeho kolegovia chcú na medzery v zákone upozorniť aj malou akciou pri príležitosti dnešného zjazdu CDU v Essene. Až doteraz to bola podľa týždenníka práve strana kancelárky Merkelovej, kto bránil väčšiu transparentnosť sponzoringu s odôvodnením, že súčasný stav je v poriadku.

Firma sa v posledných rokoch usilovala o predĺženie kontroverznej dohody s Európskou komisiou o boji proti pašovaniu cigariet. Súčasne vystupovala proti zákazu tabakovej reklamy. Spoločnosť tiež nechcela, aby Nemecko pristúpilo k prísnemu uplatňovaniu smernice o tabakových výrobkoch, pripomenul Spiegel.

V novembri prišla verejnoprávna televízia ZDF s obvinením, že prední členovia SPD vrátane ministrov chodili na platené akcie so zástupcami súkromných firiem. V októbri nemecké médiá informovali o tom, že CDU čelí v spolkovej krajine Porýnie-Falcko niekoľkým finančným aféram. Miestna pobočka strany má problémy s pochybnými sponzorskými darmi, za ktorými stojí zrejme bývalý nemecký tajný agent a za ktoré hrozí CDU pokuta.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Phillip Morris